Volledig scherm
© Thinkstock

Kritiek op huisartsen Reusel na roep om stop op groei veestapel

REUSEL - Hulde én hoon vallen de huisartsen van Reusel-De Mierden ten deel, nu zij openlijk gevraagd hebben om een stop op de groei van de Brabantse veestapel. Op internet kolken enkele fora. De één zet er pek en veren klaar, de ander stuurt een pluim.

Twistpunt is dat de dokters de diagnoses in hun spreekkamer niet direct kunnen linken aan de talrijke grote stallen in het buitengebied van hun gemeente. Mogen zij dan hun mond opentrekken, als arts?

Plicht
Voor Alfons Olde Loohuis, acht jaar geleden als dokter te Herpen klokkenluider van de Q-koortscrisis, is het geen kwestie van mogen maar van moeten. "Het is je maatschappelijke competentie. Een huisarts heeft zeker een plicht en een taak in het signaleren van mistoestanden.''

Maar, vult Olde Loohuis aan, huisartsen moeten zich wel steeds bewust zijn van de zwaarte van hun stem en daarom altijd op enig academisch niveau spreken: "Ik heb er geen zicht op of dit in Reusel nu de juiste stap was."

Lastig
In Reuselse boerenkringen worden de dokters niet meer serieus genomen als het over vee gaat. Dat is het gevolg van hun eerdere stellingnames. Met toevoegingen als 'ze zijn weer aan de gang' ging het bericht over de jongste doktersactie rond, vertelt varkenshouder Jannes van Limpt (29). Toch vreest hij de uitspraken: "Met 3.500 varkenshouders kun je al lastig op tegen 17 miljoen Nederlanders die er anders tegenaan kijken. En dan maken de dokters ook nog stemming."

Tilburg e.o.