Volledig scherm
De Reusel © Kees Martens

Ondanks buien staat het water in de Reusel relatief laag

LAGE MIERDE - Terwijl de ene bui de andere lijkt op te volgen, staat het water in de Reusel relatief laag. Het waterschap weet hoe dat komt: zandgronden houden het water niet vast en de boeren draineren relatief veel.

Bestuurslid Lex Huijbers, beheerder Toon Kemps en voorlichter Frank van Dorst van het waterschap weten dat enige uitleg van hun kant momenteel welkom is, want hoe kan een beek in deze ogenschijnlijk natte dagen zowat droogvallen?

Niet zo nat
Ten eerste, zo nat zijn deze dagen niet. In juni hoosde het weliswaar, maar in juli was het juist droger dan gemiddeld. En al het overtollige water uit juni is allang weer weg. Dat heeft te maken met de hoge zandgronden waar de Reusel doorheen stroomt. Die houden amper water vast. En de Reusel zelf, sinds de ruilverkaveling van de jaren zestig een rechte stroom, voert water vlot af.

Ondieper
Plannen om de beek weer te laten meanderen, en meteen ondieper te maken, zullen ervoor zorgen dat het water straks trager wegloopt, maar die plannen liggen nog op de tekentafel. Komt bij dat er in het gebied rond de Reusel relatief veel door boeren aangelegde drainage ligt, weten de waterschapsmannen. "Je kunt het gebied zien als een spons die zich vanwege de drainage niet kan vullen", zegt het drietal. "Peilgestuurde drainage zou helpen om het gebied natter te houden." Peilgestuurde drainage maakt het mogelijk de hoeveelheden af te voeren water te reguleren.

Lees een artikel over de waterstand in de Reusel in het Brabants Dagblad, editie Tilburg en omgeving, van maandag 15 augustus.

Tilburg e.o.