Volledig scherm
Migrantenhotel in Hapert

'Polenhotels' in Reusel en Hapert op komst

HAPERT/REUSEL - Waar Eindhoven de voorkeur geeft aan 'flexwonen' om arbeidsmigranten te huisvesten, kiest de Kempen voor migrantenhotels. Zowel in Hapert als Reusel zijn plannen voor grote 'Polenhotels' in ontwikkeling.

Met ruimte voor 240 arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa wordt migrantenhotel Dennenoord in Hapert direct een van de grootste in de regio. In buurgemeente Reusel-De Mierden zijn eveneens plannen in ontwikkeling voor een - populair gezegd - 'Polenhotel' voor 120 arbeidsmigranten. Daarmee vaart de Kempen een andere koers dan de stad. Het college van Eindhoven gaf eerder juist aan niet de voorkeur te geven aan het inrichten van hele panden voor één doelgroep en zet in op 'flexwonen'.

Woningmarkt
Maar de woningmarkt in Eindhoven is niet te vergelijken met die in de Kempen. „Het is voor de publieke opinie niet te verteren als arbeidsmigranten een grote druk op goedkope huurwoningen leggen", zegt Jacob-Jan Vijn van Migrantenhuisvesting.com, samen met grondeigenaar familie Dijkmans de initiatiefnemer van het migrantenhotel in Hapert.

Centraliseren
Wethouder Fons d'Haens van Bladel ziet nog meer voordelen in het centraliseren van migrantenhuisvesting. „Er is continu toezicht in het gebouw. De beheerder is een aanspreekpunt voor de buurt." En arbeidskrachten worden minder afhankelijk van hun uitzendbureaus die de woonruimte regelen, stelt d'Haens. „Het geeft migranten de vrijheid om van uitzendbureau te wisselen en toch op dezelfde plek te blijven wonen."

Pilotregio
Metropoolregio Eindhoven is door de rijksoverheid aangewezen als pilotregio op het gebied van migrantenhuisvesting. Zo'n 30.000 arbeidsmigranten wonen en werken hier in sectoren als de industrie, de land- en tuinbouw, de zorg en de bouw. De 21 regiogemeenten hebben afspraken gemaakt over hoe ze samen tot een zo goed mogelijke huisvesting kunnen komen. Ze wisselen onderling informatie uit over initiatieven zoals de migrantenhotels, maar een kwantitatieve verdeling per gemeente is er niet.

Volledig scherm
Migrantenhotel in Hapert

Tilburg e.o.