Eric Gudde vindt dat pas als clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld er consequenties kunnen zijn voor promotie en degradatie.
Volledig scherm
Eric Gudde vindt dat pas als clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld er consequenties kunnen zijn voor promotie en degradatie. © BSR/SOCCRATES

Bestuur KNVB motiveert besluit dat RKC in eredivisie houdt

‘Aan een competitie kunnen pas consequenties worden verbonden als clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld. Dat is de reden om ADO Den Haag en RKC Waalwijk niet te laten degraderen en SC Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren'. 

Dat is in grote lijnen de strekking van een mail die het bestuur van de KNVB naar de clubs in het betaalde voetbal stuurde. Eric Gudde en Jean Paul Decossaux bekrachtigen daarmee de besluiten die zij vrijdag genomen hebben en waar zoveel commotie over is ontstaan. Cambuur en De Graafschap bereiden juridische stappen voor.

Datzelfde geldt voor FC Utrecht, dat zich plaatste voor de bekerfinale. Het bestuur betaald voetbal besloot het ticket voor de beker, waarvan de finale niet gespeeld werd, door te schuiven naar de competitie. De best geklasseerde club die geen ticket kreeg voor de Champions League, in dit geval Feyenoord, ging met het ticket aan de haal dat rechtstreeks toegang geeft tot de groepsfase van de Europa League. 

Geen andere mogelijkheid

Volgens de KNVB is er geen andere mogelijkheid. De UEFA wil uiterlijk 25 mei weten welke clubs er mee gaan doen. In Nederland mag pas op zijn vroegst 1 september weer gevoetbald worden. Voor die datum kan de bekerfinale nooit gespeeld zijn. FC Utrecht komt op basis van de ranglijst ook niet voor een ticket in aanmerking. Dat kende de KNVB toe aan de nummer vijf, Willem II. 

,,De clubs hebben niet allemaal evenveel wedstrijden gespeeld omdat in speelronde 22 FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord zijn afgelast. Het schrappen van de resultaten van de wel gespeelde wedstrijden leidt niet tot een andere (eind)rangschikking”, aldus de KNVB. Willem II verloor in die ronde van PSV en heeft dus nog steeds drie punten meer dan FC Utrecht. 

Duidelijk voorbehoud

De KNVB maakt nog wel een duidelijk voorbehoud voor een Europees avontuur van Willem II. ,,Pas op 25 mei, als de KNVB de Nederlandse deelnemers aan de Champions League en de Europa League bij de UEFA aanmeldt, zal duidelijk zijn of Willem II tot de tweede voorronde van de Europa League wordt toegelaten. De UEFA moet het met de argumentatie eens zijn", aldus de KNVB.