Volledig scherm
Vreugde na treffer van RKC Waalwijk-speler Serginho Greene tegen Helmond Sport © Toin Damen

Eindejaarsrapport RKC: Nog niet amusant

AnalyseRKC Waalwijk begon met een vernieuwde selectie en hoge verwachtingen aan de competitie. Voorlopig valt het allemaal nog wat tegen. Niet alleen de prestaties zijn ondermaats, ook het amusement is de meeste duels ver te zoeken. Het kostte coach Peter van den Berg zijn baan.

Nikki Baggerman: 6,5
Nikki Baggerman maakte de sprong van het beloftenteam en handhaafde zich verrassend in de basis. Hij viel op door zijn enorme werklust en is overal op het veld te vinden. Een goede balveroveraar, die bovendien het spel goed ziet. Wat nog verrassender is, is dat hij al heel constant presteert. Waar jongere spelers nogal eens ver weg kunnen zakken, bleef hij in de eerste competitiehelft een heel betrouwbare factor.

Henrico Drost: 6,3
Betrouwbaar. Dat is Henrico Drost al jaren en sinds zijn terugkeer naar RKC nog steeds. Het was een van de namen die de supporters naar voren schoven toen ze aanbevelingen voor de nieuwe selectie van RKC mochten doen. De fans drongen aan op versterking van de verdediging. Het centrum van de Waalwijkse defensie zit best degelijk in elkaar. Drost is, net als Lammers, ook kopsterk en bij corners voorin te vinden.

Etienne Vaessen: 6,2
Won de concurrentieslag met Jordy Deckers en kon zodoende beginnen aan zijn eerste seizoen als vaste doelman bij RKC. Dat gaat voorlopig zoals je bij een jonge doelman kunt verwachten: met hoge pieken en diepe dalen. Soms is hij haast niet te passeren. Dan weer maakt hij de vreemdste fouten. De volgende stap die hij nu moet zetten is het zoeken naar een constante, naar een ondergrens waar hij niet doorheen zakt.

Volledig scherm
Etienne Vaessen won de concurrentieslag met Jordy Deckers. © Henk Korzelius

Jan Lammers: 6,2
Jan Lammers maakte de overstap met de bedoeing om zich bij RKC verder te ontwikkelen. Dat is geen verkeerde keuze geweest. Aan de hand van de ervaren Henrico Drost maakt hij snel progressie. Hij is tevens de nieuwe aanvoerder van de Waalwijkse club. Lammers verdedigde solide en is met zijn kopkracht ook aanvallend een factor. Schakelt zich bij hoekschoppen en vrije trappen geregeld in en is dan dreigend.

Dylan Seys: 6,1
Dylan Seys verdient alleen al een voldoende door de twee heerlijke doelpunten die hij het thuispubliek van RKC bezorgde. Wat een enorm schot heeft hij in zijn benen. Maar het is allemaal nog wat grillig. De Belg leidt ook vaak makkelijk balverlies. Hij gold als een groot talent. Met RKC deed hij een stapje terug om er straks een paar vooruit te doen. Maar om RKC echt als springplank te gebruiken zal hij zich nog flink moeten verbeteren.

Paul Quasten: 6,1
Paul Quasten was vooral in het begin van de competitie een van de smaakmakers bij RKC. Geweldige rushes langs de zijlijn en goede voorzetten waren kenmerkend voor zijn spel. Daar tegenover staat zijn verdedigende kwetsbaarheid. Al dat aanvallende werk wil wel eens ten koste gaan van zijn duelkracht. Over beide vleugels is voor tegenstanders het meeste te halen in wedstrijden
tegen RKC.

Hans Mulder: 6,0
Hans Mulder sloot aan bij de selectie en had opstartproblemen. Met zijn ervaring werd hij daarna een toegevoegde waarde op het middenveld van RKC, terwijl hij ook aanvallend geregeld gevaarlijk opdook. Dat leidde al tot een paar doelpunten. Die bedrijvigheid is te prijzen, maar gaat weleens ten koste van de balans. Ook de andere middenvelders hebben de neiging zich in te schakelen. Dan heeft RKC weinig spelers achter de bal.

Volledig scherm
Hans Mulder had opstartproblemen, maar werd met zijn ervaring een toegevoegde waarde op het middenveld van RKC. © Niels Boersema

Chovanie Amatkarijo: 5,9
RKC zal er geen spijt van hebben dat de club het talent huurde van ADO Den Haag. Daar staat hij te boek als een groot talent. Amatkarijo is razendsnel en technisch vaardig. Hij heeft echter ook een andere eigenschap, die typisch is voor een buitenspeler. Hij is nogal wisselvallig. Soms zijn er perioden in een wedstrijd dat je hem nauwelijks ziet. Maar het blijft een aantrekkelijke speler om naar te kijken.

Daan Rienstra: 5,9
Voor Daan Rienstra was voor de winterstop een moment bepalend. Tegen De Graafschap mikte hij de bal uit een vrije trap op het aluminium. Als die bal erin gevlogen was zou hem geen gebrek aan scorend vermogen zijn verweten. Dat is de belangrijkste reden dat hij zijn basisplaats kwijt raakte. Rienstra liet bij invalbeurten en in het bekerduel met Willem II zien wel in de basis thuis te horen. Hij is een van de betere spelers.

Johan Voskamp: 5,8
Mede door blessures beleefde Johan Voskamp een moeizame eerste helft van de competitie. Hij maakte wel eens eerder in zijn loopbaan periodes door dat hij maar moeilijk aan zijn doelpunten kwam. Daar is hij altijd goed uitgekomen. Voor RKC is het te hopen dat hij zijn problemen kan overwinnen. De Waalwijkse club heeft dringend behoefte aan spits die weer net zo makkelijk als Voskamp in het verleden het net kan vinden.

Gigli Ndefe: 5,7
Gigli Ndefe drong een paar jaar geleden verrassend door tot de basis van RKC. Hij manifesteerde zich als een vleugelverdediger die je wel drie keer tegenkwam. Een karakterjongen. Maar de ontwikkeling heeft zich niet doorgezet. Ndefe had het vooral moeilijk in topwedstrijden, bijvoorbeeld in de uitwedstrijd tegen NEC. Daar zakte hij door het ijs. Is in het huidige RKC een van de zwakste schakels.

Volledig scherm
Gigli Ndefe in duel met Spartaan Loris Brogno. © foto: Carla Vos

Noël de Graauw: 5,7
Met de keuzes voor Greene en Mulder legt RKC het accent op de korte termijn. Dat gaat ten koste van Noël de Graauw, die in het bekerduel met De Treffers liet zien dat ook hij makkelijk een doelpunt kan maken. Het mag dan een middenvelder voor de toekomst zijn, om zich door te ontwikkelen zou hij meer speeltijd moeten krijgen. Wat jong talent zou tussen de veelal oudere spelers van RKC niet misstaan.

Saïd Bakari: 5,7
Saïd Bakari heeft er in ieder geval voor gezorgd dat menig supporter van RKC de Bosatlas weer eens heeft opengeslagen. In Waalwijk weten ze nu waar de Comoren ligt. Hij kende een sterke start, maar daarna ook de terugval die typisch is voor een speler die het op een hoger niveau gaat proberen. Bakari liet al wel zien zowel op de vleugel als achter de spitsen te kunnen voetballen. Met hem kan het nog alle kanten op.

Serginho Greene: 5,7
Serginho Greene leek een moeilijk seizoen tegemoet te gaan, tot hij ineens in een aanvallende rol op het middenveld terecht kwam. Dat leidde tot drie treffers. Al waren het simpele goals, Greene voelde haarfijn aan op welke plek de bal zou vallen. Aan een scorende middenvelder had RKC dringend behoefte. Bij Fortuna ontspoorde Greene en kreeg hij rood. Dat zou zo’n ervaren voetballer niet mogen overkomen.

Roland Bergkamp: 5,6
Roland Bergkamp beleefde een trage start. Hij miste nog wedstrijdritme. Na een half seizoen is het nog steeds de vraag hoe je hem het beste kunt gebruiken. Bergkamp speelde als spits en als schaduwspits. De laatste weken was het stuivertje wisselen met Voskamp in de punt van de aanval. Als spits maakte hij nog geen onuitwisbare indruk. Hij lijkt meer een voorbereider dan een koele afwerker.

Peter van den Berg: 5,5
De inmiddels ontslagen trainer was aan zijn laatste contractjaar bezig bij RKC Waalwijk. Hij liet RKC in een 5-3-2 opstelling aan het seizoen beginnen, deels noodgedwongen, want de buitenspelers werden pas laat aangetrokken. Maar ook daarna had hij de neiging voor zekerheid te kiezen in plaats van avontuurlijk voetbal. Dat leverde weinig amusement en nog niet de klassering op die je op basis van de kwaliteit van de selectie zou verwachten.

Volledig scherm
Peter van den Berg tijdens zijn laatste wedstrijd voor RKC tegen Go Ahead in Deventer. © Proshots
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement