Volledig scherm
De enige zekerheid in de eerste divisie is de laatste jaren dat Telstar voor spek en bonen meedoet. © Proshots

FC Oss en FC Den Bosch blijven buiten de prijzen

TILBURG -  Met nog drie speelronden te gaan staat er voor maar vier clubs niets meer op het spel in de eerste divisie. De 'jong-ploegen' buiten beschouwing gelaten horen FC Den Bosch, Telstar, FC Oss en Fortuna Sittard tot het rijtje van zeven echte clubs die zeker zonder prijzen zullen blijven. 

Is dat opmerkelijk dat de Witte Leeuwen in hun hemd staan, dat de Bossche draak geen vuur spuwt, dat de Osse stier niet briest en dat Vrouwe Fortuna het af laat weten? Nee. Of toch eigenlijk wel. Eerste divisieclubs beschouwen deelname aan de play-offs als een prijs, een levensteken. Meer dan de helft van de deelnemende bvo's wordt aan het einde van de rit met zo'n prijs beloond. 

Toch slaagde Telstar er al voor het achtste jaar op rij in om buiten de play-offs te blijven. De laatste deelname dateert uit het seizoen 2008-2009. Telstar eindigde toen als zeventiende, maar nam als nummer twee van de derde periode een titel over.

Een prijsje is makkelijker verdiend. Maar er zijn clubs die het verdomd moeilijk voor elkaar krijgen. Telstar is er dus het meest bedreven in. FC Oss en Fortuna Sittard missen ook al voor de zesde keer sinds 2008-2009 het toetje. FC Den Bosch kijkt voor de vierde keer in negen jaar toe bij de ontknoping van die gekke competitie. Het zijn die ploegen die het klassement van de tobbers aanvoeren. 

De eerste divisie wordt dit jaar vooral gekenmerkt door twee opmerkelijke comebacks. De Graafschap is in de onderste regionen aan een nog sterkere opmars bezig dan nummer laatst Achilles '29. De club uit Groesbeek reduceerde de achterstand op FC Dordrecht in het paasweekeinde van negen tot drie punten. Vrijdag is, om in termen van Fox Sports te spreken, de  'degradatiekraker' op het armetierige sportpark de Heikant. 

Achilles '29 moet winnen en daarna uit de twee resterende wedstrijden (uit De Graafschap, thuis Jong PSV)  een punt meer pakken dan Dordrecht, dat nog Emmen (thuis) en FC Den Bosch (uit) treft. Veel kan in de eerste divisie. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Achilles '29 het verschil van 26 treffers in doelsaldo nog weg zal poetsen. 

De Graafschap, dat bij het ingaan van de winterstop nog een verloren seizoen tegemoet leek te gaan, kan nog op twee paarden wedden om de play-offs te bereiken: de titel in de vierde periode of de tiende plek. Trainer Henk de Jong acht plaatsing via de tiende plek het meest waarschijnlijk. Cambuur is koploper in de vierde periode en na de degradatie vorig jaar toe aan een feestje. Winst morgenavond op RKC Waalwijk levert niet alleen de periodetitel op, maar ook een bonus van 50.000 euro en de zekerheid dat de club de eerste ronde van de play-offs over mag slaan. 

RKC moet vooruit blikken en tegelijk ook angstig achterom kijken. De Graafschap komt eraan. Als er een ploeg in de eerste divisie weet dat het mogelijk is om een onmogelijke geachte achterstand weg te werken, dan is het de Waalwijkse club wel. In het seizoen 2011-2012 bedroeg de maximale kloof tussen koploper FC Zwolle en nummer twee RKC dertien punten. Toch werd RKC kampioen en schoot Ahmed Musa (VVV) de kans van Zwolle op promotie via de play-offs aan flarden.

Zekerheden zijn er bijna niet in de eerste divisie. En al helemaal niet in de play-offs. Daarom zal NAC er alles aan willen doen om het spelen van die eerste ronde te vermijden. Zolang het verschil met Almere City tot een punt beperkt blijft hebben de Bredanaars dat nog in eigen hand. Want in de laatste speelronde op 5 mei is het Almere City - NAC.

Morgenavond om een uur of tien is duidelijk of de tiende plaats in de eindrangschikking recht geeft op de play-off voetbal. Dat is zo als Cambuur en niet De Graafschap de vierde periodetitel pakt. RKC lijkt dus gebaat bij een nederlaag in Leeuwarden, omdat het dan in de resterende twee duels (Fortuna Sittard thuis, MVV uit) of Eindhoven of Emmen moet achterhalen. Maar daar willen ze in Waalwijk niets van weten. Zelfs in de eerste divisie is drie keer drie nog gewoon negen. RKC denkt dat dat voldoende zal zijn.

Concurrent Emmen speelt, behalve tegen NAC, nog tegen FC Dordrecht en Jong FC Utrecht. Eindhoven heeft de pech dat VVV morgenavond eindelijk kampioen wil worden en speelt verder nog uit tegen Cambuur en de derby tegen Helmond Sport, dat zich als eerste van de play-offs verzekerde. 

De eerste divisie blijft dus leuk. Er is de laatste jaren eigenlijk maar een zekerheid: dat het maagdelijk witte Telstar voor spek en bonen meedoet.