Volledig scherm
Hans de Koning maakt de optelsom van een half jaar RKC Waalwijk. © Proshots

Hans de Koning: 'zes weken tijd tekort'

Hans de Koning begrijpt 'bedrijfsmatig gezien' dat RKC Waalwijk zijn aflopende contract niet verlengt, want de doelstelling om alsnog play-offvoetbal te spelen is niet gehaald. Hij vindt tegelijk dat de club weinig oog heeft voor de ontwikkeling die de selectie de laatste weken doormaakt.

De 58-jarige trainer, zondag een van de gasten bij het FOX-sportprogramma 'De tafel van Kees', verklaarde vrijdagochtend voor de training dat hij een week of zes tekort kwam om een selectie die niet overliep van kwaliteit toch nog in de richting van de play-offs te duwen. 

Op 8 januari stelde de Waalwijkse club De Koning voor een half seizoen aan als opvolger van Peter van den Berg, die op de dag voor de kerst zijn congé had gekregen. Het werd al snel duidelijk dat RKC via de ranglijst de play-offs niet meer zou kunnen halen. Daarom werd er vol ingezet op de vierde periode.

,,De mensen die bedrijfsmatig moeten oordelen kijken puur naar dat resultaat en constateren dat de doelstelling niet is gehaald", zegt De Koning. ,,Maar ze kunnen niet oordelen over de manier waarop ik werk en over de problemen die we de afgelopen periode hebben moeten overwinnen."

De Koning trof een selectie aan die al niet overliep van kwaliteit. Met name aanvallend schoot de club tekort. ,,We maken 0.8 doelpunten per wedstrijd. Dat is natuurlijk veel te weinig", zegt De Koning, die ook nog met andere problemen geconfronteerd werd. 

,,De matige kwaliteit was het grootste hangijzer", aldus De Koning.  ,,Maar daarnaast vielen er steeds weer spelers met blessures weg. Er zijn wedstrijden geweest dat ik maar twee verdedigers tot mijn beschikking had. Ook speelden er zich bij jongens zaken in de privé-sfeer af die invloed hadden op de prestaties", doelt hij op het overlijden van de moeders van Dylan Seys en Roland Bergkamp.

In de omschakeling naar het proces dat er door De Koning veel meer strijdlust werd gevraagd liepen zijn spelers geregeld tegen rode kaarten en schorsingen aan. Pas de laatste weken is de juiste balans gevonden en komt RKC wel tot acceptabele prestaties. 

In de laatste wedstrijd bij Helmond Sport kan De Koning voor de derde keer op rij hetzelfde team opstellen. Dat is dit seizoen nog niet eerder gebeurd. In Helmond wil De Koning laten zien dat de boel inmiddels aardig op de rails staat, maar dat de tijd voor tastbare resultaten te kort is geweest. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement