Volledig scherm
RKC viert feest nadat de halve finale van de play-offs is bereikt. © BSR Agency

Het wonder van Waalwijk krijgt een nieuwe lading

RKC stuit in de tweede ronde van de play-offs meer dan waarschijnlijk op Excelsior, de club die RKC vijf jaar geleden uit de eredivisie stootte.

De laatste jaren werd het wonder van Waalwijk vooral geassocieerd met de manier waarop RKC een zware financiële crisis overleefde. Sinds gisteravond heeft het weer vooral een sportieve lading. Door in eigen stadion met 3-0 van NEC te winnen drong de club door tot de tweede ronde van de play-offs.

Het leidde tot een uitbundigheid die lang niet gezien was in het Waalwijkse stadion. De spelers lieten zich in de hoek met de fanatiekste fans, waar ook vroeger de grote successen gevierd werden, uitgebreid fêteren. ,,Prachtig", zei Juriën Gaari, die vorige zomer de overstap van Kozakken Boys naar RKC maakte en bijna alles speelde. ,,Ik had er sinds zondag al een heel goed gevoel over."

Ontsnappingen

Dat was twee dagen na de 2-0 nederlaag in de Goffert, een duel waarin RKC veel kansen liet liggen. De wonderbaarlijke ontsnappingen van Liverpool en Tottenham Hotspur waren eigenlijk het enige aanknopingspunt. Maar in het Rotterdamse wagentje - Gaari carpoolt met Darren Maatsen en Mario Bilate - groeide het vertrouwen.

In eigen huis zette RKC vanaf de eerste minuut de jacht in op een treffer. Een steekbal van Emil Hansson bereikte toen Stijn Spierings net niet. Arbiter Joey Kooij besloot de Waalwijkers ook geen strafschop te geven toen hij door de VAR naar de kant werd gedirigeerd nadat doelman Mattijs Branderhorst hem toucheerde. Dat de bal buiten speelbereik was, bleek bepalend. Het kon de dadendrang van RKC niet remmen.

Dat kreeg door toedoen van Dylan Seys voor de rust de gewenste voorsprong. De Belg kon uithalen omdat NEC een voorzet van Paul Quasten zwak verwerkte en de bal in zijn voeten rolde.

Veegpartij

Bood de Nijmeegse club voor de pauze nog enig verweer, na rust werd het van het kunstgras geveegd, dat nog een paar dagen langer in het Waalwijkse stadion moet blijven liggen.Melle Meulensteen, die in Nijmegen geen basisplaats had, speelde daar een cruciale rol in. Hij schoof steeds door naar het middenveld waardoor RKC een overwicht creëerde. Dat leidde tot tal van kansen en tot treffers. Spierings zorgde voor de 2-0 nadat een schot van Mario Bilate geblokt werd. Die schoot de Waalwijkers zelf de tweede ronde van de play-offs in na een prachtige steekpass van Anas Tahiri.

,,Een overwinning voor het voetbal", zo noemde trainer Fred Grim de triomf van RKC. ,,Nu begint het eigenlijk allemaal. Wij krijgen door deze zege een enorme boost en stuiten op een tegenstander die alleen maar te verliezen heeft. De eredivisie is nu een serieuze optie."

Tot die conclusie zal Gaari met zijn ploeggenoten tijdens de pendel tussen Waalwijk en Rotterdam ook wel komen. Met Bilate hebben ze een speler aan boord die vorig seizoen met Emmen promotie afdwong. Voor Gaari zijn het pikante wedstrijden als Excelsior de tegenstander wordt. ,,Ik heb er twee mooie jaren in de opleiding gehad en me er aardig kunnen ontwikkelen." Vervolgens had hij vier jaar nodig om clubs uit het betaalde voetbal te overtuigen. RKC gaf hem de kans. Gaari is dit seizoen uitgegroeid tot een heel stabiele factor. Met als bekroning dat hij in zijn eerste profseizoen direct om promotie mag spelen.

Bekijk hier de reactie van RKC-speler Mario Bilate