Volledig scherm
Gino Coutinho . Foto Chris van Cromvoirt

'Ik had liever gehoord: Leon, je bakt er niks van'

DEN BOSCH/OSS/WAALWIJK - Cyprus, Azerbeidjan, de eredivisie of een amateurclub. Vrijwillig of gedwongen. De eerstedivisionisten hebben op 1 juli afscheid genomen van een hele rits spelers. De een gaat erop vooruit, de ander moest noodgedwongen het betaald voetbal gedag zeggen.

Zo staat Leon van Dalen over een paar weken voor groep 5 van een basisschool in Papendrecht. Nu zat dat al wel in de planning - Van Dalen rondde de lerarenopleiding Pabo af - maar eigenlijk was hij met 29 jaar nog wel in voor een paar jaartjes eerste divisie. "De klap kwam hard aan", bekent de aanvaller. "Zeker omdat ik een goed seizoen heb gehad. Maar ik was te duur geworden voor TOP. En ook voor andere clubs, zo bleek. Ik had liever gehad dat ze zeiden: 'Leon, je bakt er niks van'. Ik zag dit niet aankomen."

Volgens zijn zaakwaarnemer was een maatschappelijke carrière in combinatie met voetballen bij een hoofdklasser een beter idee. "Daar ben ik wel een dag of drie kapot van geweest. Maar nu zie ik hier ook weer de uitdaging in."

Het probleem van voetballen op zondag is voor Van Dalen in elk geval opgelost - hij verkast naar zaterdaghoofdklasser ASWH. "Als je ziet wat daar rondloopt... Ik ben niet de enige die dit overkomt."

Ook Robert Fuchs doet bijvoorbeeld een stapje terug, hij gaat naar hoofdklasser Desk uit Kaatsheuvel. "Na vijftien jaar betaald voetbal is het niet zo erg, hoor", verzekert de Eindhovenaar.

Na negen jaar RKC Waalwijk had Fuchs (33) een eventuele overstap binnen het betaald voetbal nog in eigen hand. "Maar veel clubs wilden dat ik eerst mee kwam trainen om te zien hoe fit ik was. Daar had ik geen zin meer in. Dat kan twee of drie weken duren en dan zien ze er nog vanaf. Voor 14 juli moest ik me overschrijven, dus ik ga nu voor Desk. Een hoofdklasser waar genoeg mogelijkheden liggen. Eerst wil ik weer lekker voetballen en kijken hoe fit ik nog ben. En van daaruit kijk ik wel of er nog iets mogelijk is."

Fuchs gaat misschien ook nog iets naast het voetballen doen. "Maar dat is nog vaag."

Van de eerste naar de eredivisie. Ogenschijnlijk gaat doelman Gino Coutinho hogerop. Maar het wordt voor de Vughtenaar wel tijd om een seizoen echt aan keepen toe te komen. De Vughtenaar (25) kwam er bij FC Den Bosch niet aan te pas. "Daarom mag ik niet klagen met de overstap naar ADO Den Haag. Het had ook anders kunnen uitpakken. Maar ik heb een aardig cv, en gelukkig zijn er mensen die weten dat zo'n periode van twee jaar iedere voetballer kan overkomen."

Coutinho moet met Robert Zwinkels en een nog aan te stellen derde keeper uit gaan maken wie er eerste keus wordt. "De trainer heeft gezegd dat we alledrie op nul beginnen, ook al komt er een grote naam bij."

Niet alleen daarom belangrijke weken voor de sluitpost. "De komende weken moet ik ook een echt contract afdwingen." Vooralsnog moet Coutinho het namelijk doen met een amateurcontract. " Maar ik mag hoe dan ook bij ADO blijven dit seizoen. En dat zie ik toch als een stapje omhoog."

Vertrokken spelers

RKC Waalwijk: Reuser (NAC Breda), Fuchs (Desk), Bakens (FC Volendam), Ogunjimi (RC Genk), Peters (RBC), Van Diemen (Baronie), Vicelich (n.n.b.), Exouzidis (n.n.b.).

FC Den Bosch: Wau (Nea Salamina, Cyprus), Vos (Schijndel), Paijmans (JVC Cuijk), Coutinho (ADO Den Haag), Beekmans (Cambuur Leeuwarden), Maguire (FC Utrecht), Hristov (FK Bakoe, Azerbeidjan), Thenu (OJC), Luijten (n.n.b), Ten Heuvel (n.n.b.), Pinto (n.n.b.).

TOP Oss: Van Dalen (ASWH), Ripson (FC Emmen), Rosalia (Baronie), Bouhadan (Baronie), Zschüsschen (Baronie), Van de Langenberg (FC Lienden), Ririhena (TOP amateurs), Sariusta, A. van Hintum (n.n.b.).

Volledig scherm
Robert Fuchs: van RKC naar de hoofdklasse.foto Ad van Hasselt
Volledig scherm
Leon van Dalen: van TOP Oss naar de hoofdklasse. foto Ad van Hasselt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement