Volledig scherm
Topscorer van de eerste divisie Ferdy Druijf van NEC in duel met Melle Meulensteen van RKC. © BSR Agency

NEC-trainer De Groot: ‘RKC heeft in De Goffert getoond dat het een goede ploeg is’

Interim-trainer Ron de Groot van NEC vindt dat RKC één van de betere ploegen in de eerste divisie is. De tegenstander vrijdag en dinsdag in de eerste ronde van de play-offs liet dat volgens de clubicoon drie weken geleden al zien in De Goffert.

In de vierde wedstrijd onder De Groot won NEC moeizaam van de ploeg uit Waalwijk. Na een zwakke eerste helft, herstelde de eerstedivisionist zich na rust: 2-1.  De Groot: ,,RKC is één van de betere ploegen in de eerste divisie. Dat hebben ze hier bewezen, vooral in de eerste helft. Ze zijn voorin heel gevaarlijk. Hebben veel scorend vermogen. Het zal niet makkelijk worden.’’

‘Belangrijkste blijft winnen’

In de play-offs gelden Europese regels, waarbij doelpunten die in uitwedstrijden zijn gescoord bij een gelijk doelsaldo dubbel tellen. ,,We gaan daardoor niet in één keer heel anders voetballen. We moeten ervoor zorgen dat we geen tegengoal krijgen, maar het belangrijkste blijft winnen. Het liefst zo ruim mogelijk. Ook al komen we achter, we moeten nooit open huis houden achterin. Dat heeft pas zin in de tweede wedstrijd als het nodig is.’’

Totaal andere wedstrijden

Volledig scherm
Interim-trainer Ron de Groot van NEC. © BSR Agency

NEC verschijnt in goede vorm aan de aftrap. Onder De Groot, die wordt bijgestaan door een staf met Adrie Bogers, Rogier Meijer en Gábor Babos, won NEC de eerste vijf duels op rij.

Alleen in de laatste wedstrijd van de competitie, vorige week tegen MVV, speelde de Nijmeegse club gelijk: 1-1. Voorafgaand aan dat duel was NEC al zeker van de play-offs. ,,Het gevoel waarmee we de nacompetitie ingaan, is door die serie goed. Maar het zijn totaal andere wedstrijden.’’

Ook RKC kan terugkijken op een sterk competitieslot. In de laatste zeven competitieduels verloor de ploeg uit Waalwijk alleen in De Goffert. De twee duels daarna won RKC, waardoor de ploeg op de slotdag NEC voorbij stak op de ranglijst en achtste eindigde. De Nijmegenaren werden negende.

Fit

Volledig scherm
Daan Rienstra van RKC in duel met Jordy Bruijn van NEC (rechts). © BSR Agency

NEC kwam de ploeg uit Waalwijk twee keer eerder tegen in het seizoenstoetje. Destijds speelden clubs nog een kleine competitie. In het seizoen 1984/1985 won de Nijmeegse ploeg in De Goffert met 3-0 en speelde het uit gelijk: 1-1. NEC promoveerde naar de eredivisie.

Het seizoen daarop degradeerde de club weer. In 1987 slaagde NEC er niet in te promoveren via de nacompetitie, waar ook RKC aan deelnam. In Waalwijk werd met 4-1 verloren, thuis gelijk gespeeld: 1-1.

De Groot kan tegen RKC beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen de langdurig geblesseerde Rsens van Eijden en Norbert Alblas ontbreken. Reserve-doelman Marco van Duin is een twijfelgeval. Frank Sturing is hersteld van een enkelblessure.

Ook middenvelder Jordy Bruijn en verdediger Mathias Bossaerts zijn inzetbaar. Bossaerts viel tegen MVV uit terwijl Bruijn uit voorzorg in de rust werd gewisseld.

De vermoedelijke opstelling:

Branderhorst; Joppen, Bossaerts, Kvida, Labylle; Dijkstra, Ndayishimiye, Bruijn; Okita, Druijf, Wolters.