Volledig scherm
Irvingly van Eijma speelde één wedstrijd voor Atlantis FC en scoorde daarin een keer. © Joris Buijs/BeeldWerkt

Opluchting groot na vrijspraak Tilburgse voetballer in Finse matchfixingszaak

TILBURG- De opluchting is groot. Irvingly van Eijma is niet langer een verdachte in een matchfixingsschandaal in het Finse voetbal. Na uitvoerig onderzoek is vast komen te staan dat de 23-jarige Tilburger - en nog drie andere Nederlandse voetballers - geen enkele blaam treft.

,,Gelukkig maar", zegt Van Eijma, die momenteel bezig is aan een stage bij RKC Waalwijk. ,,Anders blijft het mijn woord tegen dat van de rest van Nederland. Mijn naam is gezuiverd, maar ik ga toch kijken of ik nog schade op Atlantis FC kan verhalen." Het is de uitkomst van een bizar avontuur, dat in augustus begon. Van Eijma werd per e-mail benaderd door een tussenpersoon, die handelde namens Atlantis FC. FC Oss, de club waar hij op amateurbasis actief was, had zijn adres verstrekt.

Geen trainingspak
​Bij de Finse club had hij, samen met de drie andere Nederlanders, een status aparte. Een andere van die andere drie was Derwin Martina, die van medio 2014 tot januari 2016 bij RKC heeft gespeeld.

Zij hoorden tot de grootverdieners, die door de club compleet waren uitgerust. ,,Verder was het er een zooitje. De meeste jongens hadden geen trainingspak van de club en kwamen ook niet altijd trainen. Dan werden ze toch gewoon opgesteld."

De enige wedstrijd die hij voor Atlantis FC speelde verliep vreemd. De club kwam met 1-3 voor. ,,Ik beschuldig niemand van matchfixing. Maar het is wel vreemd dat de keeper en een paar verdedigers ineens rare fouten gingen maken. We verloren met 4-3."