Volledig scherm
Afgeschreven verdediger knokte zich terug in het elftal. © Toin Damen

Quasten geniet van 'tweede voetballeven'

Paul Quasten is in korte tijd uitgegroeid tot de onomstreden linksback van RKC Waalwijk. De sierlijke verdediger (32) heeft geen alledaags verhaal.

Als één van de laatsten stapt Paul Quasten (32) donderdag van het veld. Nog even vrije trappen oefenen met ploeg- en huisgenoot Nikki Baggerman. ,,Ik geniet van iedere seconde die ik op het veld sta", vertelt Quasten even later.

Het is nogal een cliché, maar in het geval van Quasten zit er meer achter dat ene zinnetje: de linksback van RKC Waalwijk weet namelijk als geen ander hoe het ook kan zijn. In zijn profcarrière zit een opmerkelijk hiaat: tussen februari 2009 en augustus 2014 speelde hij geen seconde. Sterker nog, nadat hij in 2009 een gecompliceerde knieblessure opliep, leek het einde verhaal voor de toenmalig speler van Willem II. ,,Een chronische kniepeesontsteking", weet hij nog goed. ,,Daarvoor is geen vast behandelplan. Ik ben drie keer geopereerd en heb drie jaar lang gerevalideerd. Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost, letterlijk en figuurlijk."

De buitenwereld had hem allang afgeschreven, maar bij Quasten zelf was het heilige vuur nog niet gedoofd. Nadat hij op de training bij zijn oude amateurclub AS'80 eindelijk weer pijnvrij kon voetballen, waagde hij in 2013 een belletje naar de zaterdagamateurs van Ajax. Een succesvol jaar in de hoofdklasse later, pakte de Almeerder weer zijn telefoon. Nu stuurde hij een berichtje naar toenmalig Almere City FC-trainer Fred Grim, die hij nog kende van de A1 van Ajax. Of die niet nog een linksback zocht? Quasten mocht op proef komen, en amper een week later was de deal al beklonken: ruim vijf jaar na zijn laatste wedstrijd was Quasten weer prof. ,,Een tweede voetballeven? Ja, zo zou je het wel kunnen zeggen." De problemen met zijn rechterknie zijn definitief verleden tijd. ,,Ik doe nog iedere dag oefeningen, maar dat is uit voorzorg. Zwaar? Nee joh, dat valt in het niet bij de energie die het kostte om terug te komen", zegt Quasten, die diverse jeugdinterlands speelde voor Tsjechië ('Mijn moeder komt daarvandaan').

Te vroeg

Na drie jaar verlengde Almere City FC zijn contract deze zomer niet. De kapitaalkrachtige Amsterdamse amateurclub De Dijk liep flink aan hem te trekken, maar Quasten liet zijn sportieve ambities prevaleren en koos voor RKC. ,,Ik heb zo lang gewerkt om terug te komen, het was te vroeg nu al met profvoetbal te stoppen."

Quasten zit weer goed in zijn vel, nu hij kan doen wat hij het liefste doet. Dat zie je terug op het veld. Maandag tegen Jong Ajax (1-1) was de sierlijke verdediger de beste RKC'er en maakte hij uit een vrije trap bijna zijn eerste goal voor de Waalwijkers, maar Kostas Lamprou kreeg er nog net een handje tegenaan. Gisteren schaafde hij dus nog maar wat aan zijn techniek. ,,Ik ben 32, maar heb nog steeds het idee dat ik me ontwikkel. Misschien komt dat wel door de jaren die ik heb gemist."