Volledig scherm
Chovanie Amatkarijo (voorgrond) en Leandro Resida (links van Amatkarijo) op het trainingsveld van RKC Waalwijk. © Ruud Verstraten/BD

Resida op bezoek bij oude bekenden

Van een debuut in het eerste elftal kwam het niet, maar de naam van Leandro Resida is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Ajax. Vanavond keert de 27-jarige vleugelaanvaller met RKC Waalwijk terug bij de club waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht.

Van 1996 tot 2008 speelde Leandro Resida in de jeugdopleiding van Ajax. Je kunt dus gerust zeggen dat sportpark De Toekomst, de thuisbasis van de Ajax-jeugd en vanavond decor voor het duel tussen Jong Ajax en RKC Waalwijk, zijn tweede thuis is. Debuteren in het eerste deed hij niet, toch weet Resida hoe het is om als Ajacied aan de aftrap te staan in een volgepakte Arena. Het was immers Resida die in 1996 de aftrap verrichtte bij Ajax - AC Milan, waarmee de Arena officieel werd geopend. Dat deed Resida samen met Wim Schoevaart, destijds het oudste lid van Ajax. ,,Ik was pas 6 en daarmee het jongste lid", vertelt Resida, bij wie spontaan een glimlach op zijn gezicht verschijnt. ,,Ja, dat is een mooie herinnering natuurlijk. Zoals ik sowieso goede herinneringen aan die tijd heb. Het is dan ook altijd leuk om bij Ajax te komen, ook nu ken ik er nog steeds veel mensen."

Van De Toekomst en het verleden terug naar het heden. Sinds zo'n anderhalve week is Resida, 27 jaar inmiddels, RKC'er. De vleugelaanvaller tekende in Waalwijk voor één jaar, met een optie voor nog een extra seizoen. De twee waren al een tijd met elkaar in gesprek, maar door het gebruikelijke spel dat kennelijk hoort bij het sluiten van de markt, duurde het tot de voorlaatste dag van de transferperiode voor Resida zijn handtekening zette. In de tussentijd hield hij zijn conditie op peil bij Nordin Wooter in Amsterdam, waar hij trainde met onder anderen ex-RKC'ers Evander Sno en Milano Koenders. ,,Dat is inmiddels vaste prik in de zomer. Serginho Greene (nu zijn ploeggenoot bij RKC, red.) doet ook vaak mee. Gaat er serieus aan toe hoor, we willen niet onder doen voor elkaar. Maar het is toch anders dan de voorbereiding bij een club."

Pendelen

In tegenstelling tot plaats- en ploeggenoot Greene besloot Resida om niet te gaan pendelen tussen Waalwijk en de hoofdstad. ,,De club heeft een huisje voor me geregeld in Kaatsheuvel. Lekker rustig daar. Te rustig? Nee hoor, ik vind het wel prettig. Dan kan ik me volledig focussen op het voetbal."

Allereerst is het zaak zijn trainingsachterstand weg te werken. Om die reden moest Resida het tegen De Graafschap (0-0) doen met een invalbeurt en start hij ook vanavond naar alle waarschijnlijkheid op de bank; RKC-coach Peter van den Berg acht hem en ook die andere nieuwkomer Dylan Seys nog niet fit genoeg om te starten. ,,Ik zit nu op zo'n negentig procent", schat Resida, die de laatste twee jaar pendelde tussen de bank en basis bij VVV-Venlo en afgelopen zomer zijn contract in Limburg niet zag worden verlengd. ,,Nee, het doet me geen pijn om VVV nu in de eredivisie te zien spelen, zo ben ik niet. Maar ik hoop wel dat ik bij RKC het ongelijk van VVV kan bewijzen."

Maandagavond, 20.00 uur

Sportpark De Toekomst

Scheidsrechter: Pérez.

Geblesseerd: -.

Vermoedelijke opstelling: Vaessen; G. Ndefe, Lammers, Drost, Quasten; Greene, De Graauw, Rienstra; Bakari, Voskamp, Amatkarijo.

Laatst onderlinge duel: 3 februari 2017, Jong Ajax - RKC Waalwijk 4-1.

Bijzonderheden: Johan Voskamp is hersteld van een liesblessure en dus kan Peter van den Berg beschikken over een fitte selectie, al acht de RKC-trainer aanvallers Leandro Resida en Dylan Seys nog niet fit genoeg om te starten. Met Jong Ajax treft RKC de enige club in de eerste divisie die nog zonder puntenverlies is. Van den Berg gaf gisteren aan te willen vasthouden aan het tegen De Graafschap (0-0) heringevoerde 4-3-3 systeem. ,,Maar we zullen compact gaan spelen, anders loop je in het mes tegen deze ploeg", voegde hij daaraan toe.

De wedstrijd is te volgen via het liveblog op deze website en via twitter: @BDrkcwaalwijk