Volledig scherm
Fred Grim © ANP

RKC-coach Grim duldt ook bij dubbele cijfers geen verslapping

,,Aansluiten! Doorcoachen. Syl, niet wandelen.’’ De laatste aansporing van RKC-coach Fred Grim is gericht aan het adres van Sylla Sow. De spits heeft zojuist al voor de 3e keer gescoord tegen de amateurs van het Regioteam Waalwijk. Dat is in de ogen van Grim nog geen reden om te gaan lanterfanten als het eerste oefenduel van het seizoen ruim een halfuur onderweg is en het scorebord al 0-7 aangeeft.

Ook na rust, als hij een geheel vers elftal het veld van gastheer SV Capelle op heeft gestuurd, verrijst Grim na een halfuur van de bank en verheft zijn stem. ,,Je ziet dat ze een halfuur gas geven, er bovenop zitten. Dan worden spelers toch wat vermoeid. Het was ook best benauwd, zeker de 1e helft. Op zo’n moment hebben ze even een zetje in de rug nodig. Dan sta ik op en ga ze benoemen’’, verklaarde Grim zijn actieve inbreng.

Arme amateurs. Ook bij 0-18 spoorde Grim de eredivisieploeg aan. ,,Probeer er nog 1 of 2 bij te maken, heb ik gezegd. Dan houd je tempo. Anders zakt zo’n wedstrijd de laatste 5 minuten in.’’

Gesloopt

Het elftal van de tweede helft is dus net iets effectiever met 10 treffers, tegen 8 doelpunten van de basis-elf. Halverwege is het Regioteam Waalwijk, dat minder wisselmogelijkheden heeft, al aardig gesloopt. De nieuwkomers Lennerd Daneels (2 treffers), Nando Nostlinger en Dean van de Sluys spelen hun eerste minuten voor de Waalwijkse eredivisieclub. Dat geldt ook voor stagiair Kjetil Borry. De Belgische verdediger wordt niet echt op de proef gesteld door de amateurs van Baardwijk, RWB, NEO’25, SSC’55, Waspik en sv Capelle. Van de Sluys zoekt voortijdig de kant op met hamstringklachten. ,,In deze fase van de voorbereiding haal ik een speler er meteen af. Dan wacht ik niet totdat een ander warm is’’, licht Grim toe, die nog niet kan beschikken over Paul Quasten, Juriën Gaari en Mario Bilate.

De komende weken zal de weerstand geleidelijk aan toenemen voor de Waalwijkers. Dé sensatie van de voorbije play-offs zal vaak genoemd worden als degradatiekandidaat bij voorspellingen vooraf aan het nieuwe eredivisieseizoen. Dat beseft Grim ook. ,,Wat moet ik daarmee? Het zou raar zijn als dat niet zo was. Ik kan daar niets mee. RKC heeft wel Excelsior, NEC en Go Ahead verslagen. Wij denken nu niet over degraderen. We willen ons handhaven, maar wel met goed voetbal. En onze selectie is nog niet klaar. We moeten nog 3 of 4 goede spelers halen.’’