Volledig scherm
RKC heeft zich een uitstekende dienst bewezen. © BSR Agency

RKC doet met knappe zege op Excelsior uitstekende zaken in halve finale play-offs

RKC heeft zichzelf een uitstekende dienst bewezen. In Waalwijk won het door een laat doelpunt van Gaari verdiend van Excelsior met 2-1.

Vele Waalwijkers hadden de weg naar het Mandemakers Stadion gevonden. Daar hing vanaf de eerste minuut een echte voetbalsfeer. Die verdween de rest van de middag niet. De ploeg van Fred Grim begon afwachtend maar kwam steeds beter in zijn spel.

Met name Bilate speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen. Het was genoeg om Excelsior een moeilijke middag te bezorgen. Desalniettemin kwam in de eerste helft tot uiting dat Excelsior niet voor niets in de eredivisie speelt. Dat leidde tot twee kansen. Met name Fortes had kunnen scoren. Oog-in-oog met Vaessen schoot hij hard op de vuisten van de doelman. RKC zette daar een vijftal kansen tegenover. Telkens bleek de eindpass niet voldoende om tot een openingstreffer te komen.

Bilate

Dat was in de 53ste minuut wel anders. Miste Bilate even daarvoor nog een grote kans, nu wist hij doelman Damen wel te passeren. 1-0: Waalwijk barstte uit zijn voegen. Excelsior leek ontdaan en de thuisploeg kreeg kans op kans. Seys speelde zichzelf knap vrij maar zag de helemaal vrijstaande Spierings over het hoofd. Excelsior bleef in leven. De ploeg van Moniz stond uiteindelijk ook op. Na een goede aanval haalde na 70 minuten voetbal Fortes de trekker over. Hij liet Vaessen kansloos achter: 1-1. Meteen daarna had El Hamdaoui de 1-2 op de schoen. Vaessen voorkwam verder leed. Tien minuten later kreeg de spits opnieuw een enorme kans. De bal verdween naast het doel. En plots was daar Gaari. Hij volleerde de bal na een goede aanval snoeihard achter Damen, 2-1.

RKC kwam vol onder druk te staan. Vaessen plukte nog een schot van Matthys uit de kruising. Het piepte en het kraakte vervolgens bij RKC. Vier extra speelminuten kwamen erbij. Het hele stadion ging staan voor een terechte winnaar. De ploeg van Grim overleefde de laatste storm en zet een reuzenstap richting de laatste ronde.

Videoreactie Paul Quasten