Volledig scherm
© BSR Agency
4
EINDE
5
  • Jeroen Veldmate 45'
  • Richard van der Venne 55'
  • Istvan Bakx 63'
  • Pieter Langedijk 89'
  • Emil Hansson 13'
  • Stijn Spierings 38' 90'+5'
  • Hans Mulder 79'
  • Mario Bilate 90'+8'

RKC dwingt in knotsgekke en bewogen finale promotie naar eredivisie af

Toen de rook was opgetrokken na een tumultueuze voetbalmiddag in Deventer, bleek RKC gepromoveerd naar de eredivisie. Na een 0-2 voorsprong, een 3-2 achterstand, een hartaanval van de clubarts in de rust leek de 3-3 van Hans Mulder de Waalwijkers te redden. Vlak voor tijd werd het nog 4-3 voor Go Ahead Eagles, maar in de extra tijd zorgde Stijn Spierings alsnog voor de noodzakelijke 4-4. De 4-5 viel ook nog.

Na een rommelig begin ontbrandde de wedstrijd in de twaalfde minuut, toen Go Ahead-verdediger Roland Baas op de voet van Stijn Spierings ging staan: penalty RKC. Daar wist Emil Hansson wel raad mee. De eerste doelpoging in de Adelaarshorst deze avond was direct raak: 0-1.

De thuisploeg stroopte de mouwen op en zette druk. Dat leverde in de 26ste minuut een kans op voor Paco van Moorsel, die de bal over de lat kopte. In de 35ste minuut was Istvan Bakx heel dicht bij de gelijkmaker. Hij krulde een vrije trap richting het Waalwijkse doel. De bal werd door niemand geraakt en plofte ver buiten bereik van doelman Etienne Vaessen op de paal. Even daarvoor had Daan Rienstra vanwege een blessure het veld moeten verlaten. Hij werd vervangen door Hans Mulder.

Blunder

Een blunder van Go Ahead-aanvoerder Jeroen Veldmate leidde even later de 0-2 in. De verdediger schoof de bal per ongeluk in de voeten van Stijn Spierings, die er een paar meter mee dribbelde en vervolgens snoeihard raak schoot.

De ploeg van Fred Grim leek met deze zeer gerieflijke tussenstand de rust te halen, tot scheidsrechter Higler in de 44ste minuut plots weer naar de stip wees, dit keer in het voordeel van Eagles. Maar het leek toch meer een Schwalbe van Thomas Verheydt dan een overtreding. En ging er geen buitenspel aan vooraf? De VAR keek er naar, maar liet de pingel staan; Veldmate mocht zijn fout van even daarvoor goedmaken vanaf elf meter: 1-2.

Hartaanval clubarts

In de rust vond er een incident plaats in de kleedkamer van RKC. Clubarts Peter Engelenburg kreeg een hartaanval en werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Al snel kwam het nieuws dat zijn toestand stabiel was. De rust duurde daardoor iets langer, maar de wedstrijd werd hervat met dezelfde 22 spelers die de eerste helft hadden afgesloten.

Wat werd verwacht, gebeurde: Eagles stormde richting het vijandelijke doel en had al snel succes. Etienne Vaessen was in de 55ste minuut kansloos op een door Hans Mulder van richting veranderd schot van Richard van der Venne: 2-2.

Hans Mulder had in de volgende RKC-aanval de Waalwijkers weer op voorsprong moeten zetten. De bal belandde voor zijn voeten, maar vrijstaand mikte Mulder over de lat. De rappe Darren Maatsen was inmiddels in het veld gekomen voor de met geel belaste Dylan Seys.

Voorsprong Eagles

Het doelpunt viel aan de andere kant. Istvan Bakx werd vrijgespeeld en schoot diagonaal raak: 3-2. Het stadion aan de Vetkampstraat ontplofte bijkans. Bij deze stand zou Eagles promoveren.

De thuisploeg wilde het karwei afmaken en was dicht bij de 4-2 toen Van der Venne op de lat schoot. Langzaam maar zeker werd RKC zichzelf weer en kwam het weer op de helft van Eagles. Na enkele corners belandde de bal in de 79ste minuut voor de voeten van Juriën Gaari, wiens schot door Hans Mulder achter de doelman van Eagles werd gewerkt: 3-3. Genoeg voor RKC om te promoveren. Wat een spanning in de Adelaarshorst.

RKC leek het te gaan redden, maar in de 89ste minuut leek invaller Pieter Langedijk zijn oude club de das om te doen. Met een fraai afstandsschot zorgde hij voor 4-3. RKC’ers vielen gedesillusioneerd op het gras, maar het bleek nog niet gedaan. Diep in de blessuretijd knalde Stijn Spierings alsnog de noodzakelijke 4-4 binnen. En daarna kregen de Waalwijkers ook nog een strafschop, die door Bilate werd binnengeschoten: 4-5. RKC naar de eredivisie. Ongelooflijk maar waar.

Bekijk hieronder de reacties van Mulder en Spierings: