Volledig scherm
© BSR Agency
1
EINDE
1
  • Elías Már Ómarsson 49'
  • Stijn Spierings 38'

RKC houdt stand tegen Excelsior en plaatst zich voor finale play-offs

Wie stopt RKC op weg naar de eredivisie? Dat is na 360 minuten play-off voetbal de meest prangende vraag. Na NEC bleef ook Excelsior verslagen achter. In een ware thriller werd het 1-1. Dat is genoeg voor een finaleplek.

De basis daarvoor werd in Waalwijk gelegd. Toen werd al duidelijk dat een technisch vaardig RKC niet minder is dan Excelsior. ‘Laten we met zijn allen strijden en winnen’, riep de speaker voor aanvang richting het Rotterdamse publiek. Dat werd bestempeld met voorzichtig en angstig gejuich. Degradatie lag op de loer en dat was voelbaar. Een ongewijzigd RKC trof een Excelsior onder hoogspanning.

Volledig scherm
Stijn Spierings © BSR Agency

Dat had na 25 minuten pas door dat er wat op het spel stond. Onder aanvoering van Edwards werd het tempo opgeschroefd. RKC overleefde een belangrijke fase in de wedstrijd zonder echte kansen toe te staan. En die kreeg het zelf wel. Na 40 minuten kreeg Hansson de bal aangespeeld. Met een geweldige aanname speelde die zijn tegenstander uit. De bal vond het hoofd van Spierings. Die kopte het leer tegendraads tegen de touwen: 0-1.

Het uitvak vierde feest. Een doelpunt dat niet alleen de Waalwijkers nodig hadden, maar ook de wedstrijd. Excelsior-aanvoerder Bruins was er minder tevreden mee. Morrend en hevig protesterend zocht hij de scheidsrechter op. RKC maakte in de eerste helft liefst negen overtredingen. Keer op keer ging Bruins achter de bal staan. Die had in de allerlaatste seconde dan toch bijna het recept gevonden om Vaessen te verschalken. Met een uiterste krachtsinspanning kwam laatstgenoemde toch met een reactie.

Rood

Meteen na rust mocht Excelsior weer hopen. Geheel vrijstaand schot Omarsson de 1-1 in het net. RKC kwam vol onder druk te staan. En dus nam de hoop alleen maar toe. Dat kwam mede door Spierings. Na 70 minuten maakte de middenvelder hands. Met een tweede gele kaart kon hij inrukken. De vlam sloeg in de pan. Met tien man moest RKC alle zeilen bijzetten. Iedere minuut voelde als een uur. 

De radiocommentator van Rijmond hield het ook niet meer. ‘Haal dan uit Edwards, scoor dan!’ De kleine aanvaller schot de bal echter het stadion uit. Met nog vijf minuten op de klok gooide Moniz er nog een aanvaller bij. Vijf man liepen er in de spits bij de Rotterdammers. Daar kwam Robin van der Meer nog bij: zes. Dat was ook het aantal minuten extra speeltijd. En dus steeg de bloeddruk bij alle Waalwijkers tot het kookpunt. Maar RKC hield stand. Excelsior degradeert. RKC treft in de finale Go Ahead Eagles.