Volledig scherm
Gigli Ndefe kan een doorbraak van Joey Sleegers, de rechterspits van VVV, nog net verijdelen. © Proshots

RKC knapt in de slotfase

WAALWIJK - RKC Waalwijk kan deelname aan de play-offs zo goed als zeker vergeten. Een vrije trap van VVV vlak voor het verstrijken van de normale speeltijd werd de Waalwijkers fataal bij de 1-2 nederlaag. Door die zege promoveerde VVV naar de eredivisie.

VVV liet al snel merken dat er voor RKC weinig te halen zou zijn. Het domineerde vanaf de eerste minuut. Dat leverde ook een reeks kansen op. Deels door zwakke afronding, maar ook door doelman Tamati Williams leverde dat lang geen treffers op. 

RKC weerde zich ook wat beter dan een week eerder bij De Graafschap. Een inschattingsfout van Mo Mezghrani leverde toen de eerste tegentreffer op. Nu trapte Gigli Ndefe naast de bal en kreeg Joey Sleegers een dot van een kans. Hij aarzelde wat te lang. Met een sliding kon Ndefe zijn fout corrigeren.

Tackle
VVV, dat moest winnen om zeker te zijn van promotie, kwam acht minuten voor de pauze toch op 1-0. Evander Sno reageerde wat te laat op een loopactie van Vito van Crooy. Zijn tackle kwam te laat. Arbiter Kamphuis wees naar de stip. Met een schot hoog in het dak van het doel zette Clint Leemans zijn ploeg op het spoor naar de eredivisie. 

Na de pauze had VVV de voorsprong uit kunnen bouwen. Na een doorkopbal kwam Leemans oog-in-oog met Williams te staan. Die redde knap. Aan de andere kant ging de bal op de stip na een domme fout van Promes op Kenny Anderson. Terwijl clubtopscorer Pieter Langedijk als vervanger voor Fred Benson het veld in gestuurd werd schoot Johan Voskamp beheerst raak.

Botsing
Er ontspon zich een opwindende wedstrijd. RKC moest winnen om zijn kansen op de play-offs levend te houden. VVV zou alleen bij winst promoveren. De Limburgers leken het meest aangeslagen na een botsing tussen Williams en Torino Hunte. De laatste lag een tijd groggy in het gras en moest per brancard weggedragen worden. 

Voskamp had RKC op voorsprong kunnen zetten. Maar op aangeven van Lazic mikte hij naast. Een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg VVV een vrije trap na een vermeende handsbal van Nieuwendaal. Die kreeg de bal op zijn rug. Leemans benutte de kans en schoot VVV naar de eredivisie. In de zeven minuten extra tijd joeg RKC vergeefs op de gelijkmaker.