Volledig scherm
WAALWIJK - RKC - Jong Utrecht. Mandemakers stadion, 06-02-2017. Voetbal, Jupiler League, seizoen 2016-2017. Teleurstelling na afloop bij (L-R) RKC Waalwijk speler Kenny Anderson en RKC Waalwijk speler Evander Snow. © Toin Damen

RKC: KNVB te laat met indeling

WAALWIJK - Hooglijk verbaasd was RKC-directeur Remco Oversier toen de KNVB gistermiddag plots naar buiten kwam met een financiële categorie-indeling van de profclubs. Zijn club zat daarbij in categorie 1, de clubs met een onvoldoende financiële basis.

,,Maar dit ging nog over het meetmoment 1 december", aldus Oversier, ,,terwijl het volgende meetmoment 1 maart is! En dan zitten wij in categorie 2." Uitermate belangrijk voor RKC, dat voor het eind van dit jaar minimaal tot de categorie 2-clubs moet behoren, anders wordt de licentie van de Waalwijkers ingetrokken.

,,We hebben net met steun van een heleboel partijen vijf miljoen euro schuld weggewerkt en dan komt de KNVB nu nog even aankakken met oud nieuws. Dat moet ik dan weer aan iedereen gaan uitleggen."

Bij het meetmoment van 1 december behoorden naast RKC nóg vier clubs tot categorie 1: Roda JC, FortKuna Sittard, VVV-Venlo en De Graafschap.

Gepromoveerd
De meeste verenigingen uit het betaalde voetbal zijn ingedeeld in categorie 2. Ajax, AZ, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, PSV, Willem II en SC Cambuur vormen categorie 3, de groep voor de financieel meest gezonde teams.

De financiële positie van FC Twente en NEC is volgens de KNVB niet meer zorgwekkend. Beide clubs zijn naar categorie 2 gepromoveerd. De KNVB baseert zich op de jaarstukken van het seizoen 2015/2016 en prognosecijfers voor het huidige seizoen.

Personeelskosten
In de eredivisie staat Roda JC als enige onder verscherpt toezicht. Volgens de Limburgse club heeft de voetbalbond de cijfers van het afgelopen boekjaar verkeerd geïnterpreteerd. De KNVB zou zijn afgeweken van de door de club uit Kerkrade ingeleverde cijfers die door een accountant waren goedgekeurd.

Roda JC heeft vergeefs beroep aangetekend tegen het besluit, zo valt er te lezen op de website van de huidige nummer vijftien van de eredivisie. Roda JC zegt zich te beraden over verdere stappen. De formatie stelt verder dan de KNVB de personeelskosten van de verschillende clubs niet uniform behandelt.