Volledig scherm
Emil Hansson © BSR Agency
2
EINDE
0
  • Mike Trésor Ndayishimiye 12'
  • Jordy Bruijn 15'

RKC leeft nog een beetje dankzij de VAR

RKC leek, op bezoek bij NEC (2-0 nederlaag) in Nijmegen, al snel klaar met de play-offs. Maar de eerste twee VAR-beslissingen in de historie van de club vielen in Waalwijks voordeel uit. 

Arbiter Christian Bax annuleerde nadat hij een aanval van NEC aan de zijlijn had teruggekeken een doelpunt van Jordy Bruijn. AZ-huurling Ferdy Druijf stond hinderlijk buitenspel. Daarmee bleef de Waalwijkers een 3-0 achterstand bespaard. Diep in de tweede helft herhaalde zich dat tafereel en werd een goal va Anthony Musaba op advies van de video-scheidsrechter afgekeurd.

De Waalwijkers hebben dinsdag voor eigen publiek nog een flinterdun kansje. Dan zal het op de eerste plaats de nul moeten houden. Het is de vraag of het daar met deze verdedigers toe in staat is. Bovendien is de ploeg in de competitie een enkele keer uiterst effectief, maar meestal zijn de beste kansen niet aan RKC besteed. Dat was in De Goffert niet anders.

Het duel in Nijmegen vertoonde veel parallellen met het laatste thuisoptreden van RKC in de play-offs twee jaar geleden. Toen stond Emmen al rap met 2-0 voor. Nu stond die marge ook al binnen een kwartier op het bord. Mike Ndayishimiye scoorde nadat de bal na een scrimmage bij de tweede paal voor zijn voet belandde. Een afgeslagen corner kwam ook al in die zone terecht. Nu was het Jordy Bruijn die keihard onder de lat in schoot. De Waalwijkse defensie schutterde.

Volledig scherm
© BSR Agency

Kansen

Tussen die twee doelpunten van NEC door kreeg Dylan Seys een enorme kans. Maar de Belg, die prachtig door Mario Bilate was weggestuurd, faalde alleen voor doelman Mattijs Branderhorst. Dat deed hij later met het hoofd nog een keer.

Het was het bekende beeld uit de competitie. RKC deed aan de bal soms heel aardige dingen, maar voerde combinaties te ver door of rondde wel heel slordig af. Daarnaast vertoonde de defensie, met Hans Mulder op de plek van Melle Meulensteen, veel broze plekken. De backs moesten het steeds afleggen. De Belgische jeugdinternational Ndayishimiye kreeg veel te veel ruimte op het middenveld. Daar speelde ook Heerenveen-huurling Jordy Bruijn een prima wedstrijd. Bijna elke aanval van NEC was dreigend.

Volledig scherm
© BSR Agency

Lat

Met nog 25 minuten op de klok haalde RKC Seys naar de kant. Darren Maatsen, vaak scorend als invaller, werd zijn vervanger. De eerste voorzet van de invaller eindigde boven NEC-doelman Mattijs Branderhorst op de lat. Anas Tahiri zag niet veel later een inzet via het been van een verdediger van NEC ook al op de lat terecht komen. RKC kreeg pas weer een enorme kans na het tweede geannuleerde doelpunt van NEC. Nu faalde Bilate. Maatsen mikte na een slim genomen vrije trap in het zijnet.

Ook NEC bleef loeren op zijn kansen, maar slaagde er niet in om de Waalwijkers de definitieve nekslag toe te dienen.

Volledig scherm
© BSR Agency