Volledig scherm
Melle Meulensteen start mogelijk weer in de basis bij RKC Waalwijk, nu Hans Mulder tegen FC Utrecht geschorst is. © BSR Agency

RKC moet hopen op trendbreuk in Galgenwaard

Een uitzege staat ongetwijfeld in deze sinterklaastijd op het verlanglijstje van RKC-coach Fred Grim. Wil hij dat cadeau zondag al uit kunnen pakken op bezoek bij FC Utrecht, is er wel een trendbreuk nodig. RKC Waalwijk verloor zijn laatste 12 uitwedstrijden in Stadion Galgenwaard. 

De laatste Waalwijkse zege in Utrecht dateert van 16 mei 1993. Ruim 26 jaar geleden was Nico Jalink de matchwinner (0-1). Sinds de rentree in de eredivisie pakte RKC dit seizoen pas 1 punt buiten Waalwijk:  3-3 uit tegen FC Twente. 

Tegen FC Utrecht kan coach Fred Grim weer beschikken over Stijn Spierings. De middenvelder was tegen FC Emmen geschorst. Hans Mulder lost hem af op het strafbankje. De centrale verdediger moet 1 duel toekijken, omdat hij zondag  twee keer geel en dus rood kreeg. De ervaren Mulder is een van de sterkhouders van het team. Grim liet dinsdagavond zijn volledige reserve-achterhoede met Fabian Sporkslede, Melle Meulensteen, Ingo van Weert en Lars van Nieuwpoort minuten maken tegen Jong NAC. Binnen een halfuur stond RKC op een hopeloze 0-3 achterstand. Het werd uiteindelijk 1-3. 

Meulensteen, aan het seizoen begonnen als basisspeler, neemt naar verwachting de positie van Mulder in. Dat deed hij eerder ook in het bekerduel met Heracles Almelo, toen onder anderen Mulder rust kreeg. Van Weert is een andere optie voor het centrum van de verdediging. Vleugelverdediger Paul Quasten is voldoende hersteld van een knieblessure om deze week op de training weer aan te sluiten bij de selectie. Spits Mario Bilate is nog niet voldoende fit na een liesblessure voor de volle negentig minuten. Net als tegen FC Emmen zal hij achter de hand gehouden worden als pinchhitter. Hernico Drost en Stanley Elbers ontbreken wegens blessures.  

Vermoedelijke opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Meulensteen, Delcroix, Bakari; Rienstra, Spierings, Leemans; Maaten, Vente, Sow.

Succesje

Een onneembare vesting is de Galgenwaard dit seizoen niet. FC Utrecht leed zaterdag tegen AZ (0-3) al de tweede nederlaag voor eigen publiek. Eerder ging VVV-Venlo met de drie punten lopen. Na 2 nederlagen op rij (tegen Ajax en AZ) met de doelcijfers 0-7 is John van den Brom met FC Utrecht hard toe aan een succesje. 

Volledig scherm
John van den Brom verloor met FC Utrecht de laatste twee competitiewedstrijden, tegen Ajax en AZ. © BSR Agency

,,Iedereen zegt: Je speelt tegen de nummer laatst. Nou, ik heb veel wedstrijden van RKC gezien. Het is een goed spelend elftal, dat risico neemt, heel makkelijk voetbalt, vrije mensen weet te vinden, met snelheid voorin", blikt de coach op de clubsite vooruit naar het duel met de hekkensluiter. ,,In uitwedstrijden zijn ze in staat om doelpunten te maken, maar ze geven ook veel weg. Ik denk dat Fred (Grim, red.) de balans daarin moet vinden. De stand op de ranglijst zie je in elk geval niet terug in de manier waarop ze spelen", aldus Van den Brom, die verdediger Mark van der Maarel woensdag op de training geblesseerd zag afhaken. Zijn inzetbaarheid is twijfelachtig.  

Champions League

Van den Brom en Grim werden in het seizoen 1994-1995 met Ajax landskampioen en wonnen de Champions League. In de eredivisie stonden ze die jaargang maar 1 wedstrijd samen in het veld. Dat was op 18 mei 1995, uit bij Feyenoord. Grim stond in de basis, Van den Brom viel in de 62e minuut in. Ajax won in de Kuip met 0-5 door doelpunten van Marc Overmars, Nwankwo Kanu (2x), Edgar Davids en Peter van Vossen.