Volledig scherm
© BSR Agency
1
EINDE
3
  • Stijn Spierings 75'
  • Rodney Kongolo 26'
  • Jens Odgaard 83'
  • Anders Dreyer 90'+2'

RKC ongelukkig onderuit tegen Heerenveen

RKC was dicht bij een resultaat tegen Heerenveen zondagmiddag, maar dat glipte op ongelukkige wijze door de vingers van de Waalwijkers (1-3). De 1-2 van de Friezen leek echt buitenspel, maar werd goedgekeurd.

De Friezen schoten uit de startblokken. In de eerste minuut hadden ze al een kans toen Chidera Ejuke doorbrak links, Juriën Gaari gleed uit maar Ejuke kon niet profiteren.

Het duurde tot de 20ste minuut voordat RKC voor het eerst gevaarlijk werd. Darren Maatsen schoot van 20 meter maar net over de lat. En even later kwam Stijn Spierings een heel eind, maar wachtte op de achterlijn net iets te lang met zijn voorzet.

De spannendste momenten uit de wedstrijd nog eens zien? Bekijk hier onze samenvatting!

Goal Kongolo

Maar toen - in de 26ste minuut - sloegen de bezoekers toch plots toe. Chidera Ejuke mocht ongehinderd rond de zestienmeterlijn van RKC dribbelen en bediende Sherel Floranus met een afgemeten pass. De linksback legde de bal vervolgens panklaar voor de instormende Rodney Kongolo: 0-1.

Kort voor rust leek het 1-1 te worden toen Saïd Bakari de bal ontfutselde aan Mitchell van Bergen en van zo’n zeventien meter snoeihard uithaalde. De inzet ging centimeters naast het doel van Warner Hahn.

Bilate voor Sow

In de rust deed RKC-trainer Fred Grim een ingreep. Sylla Sow bleef achter in de kleedkamer, Mario Bilate kwam voor hem in het veld. De Friezen grepen in de tweede helft het initiatief, maar losten losse flodders tot Jens Odgaard doorbrak in de 57ste minuut. RKC-keeper Etienne Vaessen voorkwam dat het duel voortijdig beslist werd.

RKC ontsnapte opnieuw toen de Friezen in de 66ste minuut verzuimden om balverlies van Clint Leemans op het middenveld af te straffen, hoewel ze met z’n drieën tegen één Waalwijkse verdediger kwamen te staan. Met Tahiri voor Rienstra bracht Grim zijn tweede wissel.

RKC bleef in een resultaat geloven, maar kwam nauwelijks in de buurt van doelman Hahn. Daarom probeerde Stijn Spierings het een kwartier voor tijd maar eens van zo’n 30 meter. En met succes. De bal ging via de onderkant lat onhoudbaar binnen: 1-1.

Maatsen op de lat

Heerenveen was de kluts kwijt en even later werd het zelfs bijna 2-1, maar dit keer kwam de bal via de onderkant van de lat weer terug het veld in na een poeier van Darren Maatsen, diep gestuurd door Bilate.

Maar dan toch, bij een counter. Jens Odgaard leek toch echt nipt buitenspel te staan toen de bal op hem werd gegeven, maar de grensrechter stak zijn vlag niet in de lucht. Ook niet nadat Odgaard keeper Vaessen had omzeild en de bal had binnen geprikt. Zou de VAR dan ingrijpen? Nee! Er zijn maar weinig camera’s in het Mandemakers Stadion, zodat de VAR de buitenspelsituatie niet overtuigend kon waarnemen. De 1-2 bleef staan.

Met een goede ingreep voorkwam Vaessen in de extra tijd nog de 1-3 van Van Bergen, maar op de inzet van invaller Anders Dreyer was hij kansloos.