Volledig scherm
Ezra Walian is naar Indonesië afgereisd, maar mag van de FIFA niet spelen voor het land. © Soccrates

RKC-speler Ezra Walian is een van de populairste voetballers van Indonesië maar mag niet spelen voor dat land

De FIFA heeft Ezra Walian verboden om nog langer voor vertegenwoordigende teams van Indonesië uit te komen. De 21-jarige voetballer, die door RKC Waalwijk gehuurd is van Almere City, beschikt volgens de wereldvoetbalbond nog over de Nederlandse voetbalnationaliteit.

Walian is als speler in de jeugd van Ajax zes jaar geleden opgeroepen voor Nedeland onder 17. Hij kreeg een basisplaats bij het EK-kwalificatieduel met San Marino, waarin hij vijf keer scoorde. Dat breekt hem nu op. De Indonesische voetbalbond ontving vorige week een brief van de FIFA. Walian mocht niet worden opgesteld in een wedstrijd tegen Thailand in het My Dinh stadion van Hanoi. Voor dat duel was hij vrijgegeven door de Waalwijkse club.

Het verbod is voor Indonesië een grote verrassing. Walian, een van de populairste voetballers, speelde al interlands voor onder 23 en debuteerde in 2017 met een 1-3 nederlaag tegen Myanmar in de A-ploeg. Er moet nu eerst een procedure gestart worden dat Walian van zijn Nederlandse voetbalnationaliteit af wil alvorens hij weer voor Indonesië uit mag komen.