Volledig scherm
Het kan er soms fel toe gaan bij de streekderby tussen FC Den Bosch en RKC Waalwijk, die al sinds 2-2-2002 geen Bossche zege meer opleverde. In februari kreeg 'Bosschenaar' Jordy van der Winden krijgt rode kaart van scheidsrechter Freek van Herk. © Proshots

RKC staat voor botsing van filosofieën in de Vliert

Voor zowel RKC Waalwijk als FC Den Bosch was het tobben de laatste jaren, niet alleen op sportief maar ook op financieel gebied. Beide clubs die elkaar vrijdagavond treffen in de Vliert proberen zich omhoog te werken. De opvatting over de manier waarop dat moet gebeuren verschilt nogal.

In 2013 gniffelden ze in Waalwijk toen FC Den Bosch in een grap van PowNews trapte. Die wilde de club voor het oog van verbogen camera's overnemen en stelde de meest extreme voorwaarden. FC Den Bosch bleek bereid naam en clubkleuren te veranderen en toonde zich bereid om een alcoholverbod in te voeren. Nu, vijf jaar later, is de club in andere handen.

RKC Waalwijk stelde zich steeds op het standpunt dat de club door het regionale bedrijfsleven gedragen moest worden. Nu de inbreng van Mandemakers weer groter wordt - het Waalwijkse stadion is eigendom van de keukengigant - beklimt de club geleidelijk de weg omhoog. 

Het verschil in opvatting is in de beide selecties terug te zien. Alleen de aanwezigheid van Said Bakari, in Frankrijk geboren en international van de Comoren, geeft de selectie een exotisch tintje. Met Emil Hansson voetbalt er een Noor/Zweed, die al twee jaar onder contract staat bij Feyenoord. Dan zijn er nog twee Belgen. Dylan Seys voetbalde al voor FC Twente en Anas Tahiri werd bij het failliete Lierse SK opgepikt. In Waalwijk is Brabants/Amsterdams nog gewoon de voertaal. 

Dat FC Den Bosch van her en der over de wereld zijn spelers haalt en dat vooral de laatste weken deed maakt het duel in de Vliert voor RKC wat gecompliceerder. ,,Het is lastig om je een duidelijk beeld van FC Den Bosch te vormen. Je wilt je ploeg toch graag op plekken wijzen waar winst te halen valt", zegt RKC-trainer Fred Grim, die overigens gewoon van eigen kracht uitgaat.

De selectie van RKC kent geen blessure-gevallen. Grim zal niet veel wijzigingen aanbrengen in de basiselftal waarmee hij vorige week tegen Telstar begon en die met een 1-0 zege van het veld stapte. Het duel in de Vliert is er een dat RKC met vertrouwen tegemoet zal zien. RKC bleef de laatste elf ontmoetingen in Den Bosch ongeslagen. Het won vijf keer. Zes keer eindigde de streekderby in een gelijkspel. 1-1 (4x) was de meest genoteerde uitslag. De laatste uitnederlaag dateert van 2 februari 2002. RKC verloor met 1-0. Beide ploegen speelden toen in de eredivisie. 

Vermoedelijke opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Lammers, Drost, Quasten; Vermeulen, Mulder, Hansson; Maatsen, Bilate, Tahiri.