Volledig scherm
Nico van der Meer strak in het pak in zijn nieuwe rol als commercieel manager van RKC Waalwijk. Vanavond treft zijn nieuwe club zijn oude club TOP Oss.foto Maarten van Helvoirt

RKC stilt heimwee Van der Meer

WAALWIJK - Onlangs zat Nico van der Meer in het stadion van PSV aan één tafeltje te dineren met onder meer Erwin Koeman, Fred van der Hoorn en Mario Captein (algemeen directeur Helmond Sport). En diezelfde Champions League-avond wisselde hij ook nog herinneringen uit met Harry van Kemenade, de uitbater van het trainingscomplex van PSV, waar hij dertien jaar van zijn jeugd sleet.

Het was voor hem nog maar eens een bevestiging dat hij het wereldje van het profvoetbal had gemist. "Na elf jaar betaald voetbal bij PSV, VVV en TOP Oss had ik bewust afstand genomen. Omdat het me te veel pijn deed dat ik op 29-jarige leeftijd had moeten stoppen."

Die avond in september dat hij PSV-Atlético Madrid bijwoonde, was Van der Meer (36 jaar inmiddels) nog maar goed en wel rond met RKC Waalwijk voor een nieuwe episode in zijn voetballeven. Sinds 1 oktober is hij commercieel manager bij de eerstedivisieclub. En ook daar bleek het een weerzien met oude bekenden. "Rob Maas zat bij PSV een lichting boven mij en Raymond Vissers (de keeperstrainer van RKC, red.) was iets jonger dan ik. John Feskens (trainer van Jong RKC) ken ik weer van het luchtmachtelftal. Daar was mijn vader de coach van. Ik ging vaak mee, omdat ik het wel interessant vond om in de buurt van die voetballers te zijn. Mijn vader is in de begintijd van het betaald voetbal nog prof geweest bij FC Hilversum. Hij was een snelle rechtsbuiten. Ik moest het juist niet van mijn snelheid hebben, al had ik wel loopvermogen. Ik voetbalde meer met m'n koppie."

Net als hij over Henry van der Vegt begint, stapt de directeur van RKC het kantoor van de commerciële afdeling binnen. "Toen ik bij VVV zat en hij bij FC Zwolle hebben we nog tegen elkaar gespeeld. Wij wonnen uiteraard" , zegt Van der Meer smalend. Soms zijn herinneringen echter iets te rooskleurig, want de statistieken vertellen dat het in dat ene jaar ('94-'95) 1-1 werd en 1-0 voor Zwolle…

Vanavond kan Van der Meer weer volop nieuwe oude herinneringen ophalen, want dan is TOP Oss de tegenstander van RKC. In Oss. Drie jaar speelde hij er op het middenveld, in een elftal met onder meer de huidige assistent-trainer van TOP, Dirk Heesen. "We hadden een prachtig team, met Stefan Jansen als topscorer van de eerste divisie, Edwin de Wijs erbij en Raymond Koopman in de goal. Ik verbaas me er nog altijd over dat we nooit de nacompetitie haalden. Dat TOP dat de laatste jaren wel twee keer is gelukt, vind ik alleen maar mooi. De club heeft zijn plek gevonden in de eerste divisie."

Na 166 competitiewedstrijden zat Van der Meers profcarrière erop. "Bij TOP Oss was ik de helft van de tijd geblesseerd. Ik ben in die tijd aan m'n binnen- en m'n buitenmeniscus geopereerd. En bij VVV was mijn voorste kruisband al verwijderd. Allemaal in m'n linkerknie. Dat was ook de reden dat TOP mijn contract niet verlengde, hoewel ik wel fit was. Tja, en dan ben je 29, en 21 jaar alleen maar met voetbal bezig geweest."

En wat moet je dan?, bedoelt hij te zeggen. Van der Meer woonde in een tijdsbestek van een paar jaar kriskras door heel Zuid-Nederland - van Son naar Bergen op Zoom en vervolgens naar Maastricht, Terneuzen en zijn huidige stek Geldrop - werkte als financieel adviseur, probeerde een half jaartje een studie rechten ("maar dat was saai en daarom zat ik meer in de kroeg dan op de universiteit"), deed een reïntegratiecursus en werd uiteindelijk accountmanager bij uitgever De Winter in Uden. En onderwijl ging hij steeds een niveautje lager voetballen - hoofdklasse, eerste klasse, tweede klasse. "Afgelopen seizoen speelde ik bij Braakhuizen, een derdeklasser uit Geldrop. Maar toen ik in februari aan mijn enkel geopereerd moest worden, ben ik abrupt gestopt. Het heilige vuur is weg. Net in die tijd werd mijn zoontje Niek geboren. Dat is mijn nieuwe hobby."

En niet alleen Niek kwam in zijn leven, ook Henry van der Vegt. Die was in Uden om een contract van RKC met De Winter te verlengen. Van der Meer vertelde over zijn heimwee naar het betaald voetbal en toeval of niet, kort daarna had Van der Vegt een vacature. Het behoeft geen uitleg dat Van der Meer een gat in de lucht sprong.

Volledig scherm
Nico van der Meer verdedigt bij een corner Tony Alberda van FC Groningen (de koploper van de eredivisie speelde in het seizoen '98-'99 in de eerste divisie). Achter hen TOP Oss-keeper Raymond Koopman. foto Ad van Hasselt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. RKC legt Jong Ajax na perfecte eerste helft op de pijnbank: 4-1

    RKC legt Jong Ajax na perfecte eerste helft op de pijnbank: 4-1

    RKC Waalwijk heeft zich vrijdagavond voor eigen publiek van zijn beste kant laten zien. In het Mandemakers Stadion versloeg de ploeg van trainer Fred Grim Jong Ajax na een nagenoeg perfecte eerste helft met 4-1. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor de nieuwelingen Sylla Sow en Stijn Spierings. Sow, overgekomen van FC Utrecht, scoorde twee keer. De zeer sterk spelende Spierings, die bij Sparta werd weggeplukt, schoot één keer raak.