Volledig scherm
Johan Voskamp schiet de openingstreffer van RKC Waalwijk binnen. © Proshots

RKC tegen Emmen: afscheid met zege en rode kaart

EMMEN - Met een 0-1 zege op Emmen heeft RKC Waalwijk een streep gezet onder het seizoen 2016-2017. Dat was in de eerste ronde van de play-offs verre van toereikend om de 1-5 thuisnederlaag weg te poetsen.

Met compacter voetbal en veel meer duelkracht nivelleerden de Waalwijkers het kwaliteitsverschil. Roel van de Sande kreeg rood na een late tackle op Cas Peters. Het betekent dat de middenvelder de ouverture van het nieuwe seizoen moet missen. Die prijs neemt het op de koop toe. RKC wilde zich rehabiliteren voor de wanvertoning op eigen bodem.

Wijzigingen
Trainer Peter van den Berg had zijn ploeg in vergelijking tot die bij de 1-5 nederlaag van afgelopen maandag op een vijftal posities gewijzigd. Voor Evander Sno (prive-omstandigheden) en Gigli Ndefe (blessure) was dat noodgedwongen. Tamati Williams en ook Pieter Langedijk en Mo Mezghrani moesten genoegen nemen met een plaats op de bank.

De forse ingreep deed RKC zichtbaar goed. Het bood nu wel weerwerk. Dat leidde in het eerste halfuur al tot een drietal kansen. Een indraaiende voorzet van Daan Rienstra ging net voor het hoofd van Nando Wormgoor langs. Een schot van Daan Rienstra werd gekraakt. Doelman Dennis Telgenkamp keerde een hard schot van Phillip van Arnhem.

Om zo’n grote nederlaag recht te zetten moet iedere kans raak zijn. RKC moest nu 31 minuten op de openingstreffer wachten. Johan Voskamp deponeerde de bal na een steekpass van Rienstra in de uiterste hoek.

Natuurlijk nam RKC risico door met maar drie man te verdedigen. Maar in het doel solliciteerde Etienne Vaessen, die de voorkeur kreeg boven Tamati Williams, nadrukkelijk naar de rol van eerste keeper het komende seizoen. Hij heerste in zijn strafschopgebied en had ook een uitstekende reactie klaar bij een inzet van Cas Peters. Mede daardoor haalde RKC met 1-0 de rust.

Plaaggeest
Emmen greep in en bracht onder meer Issa Kallon binnen de lijnen. Dat was de eerste wedstrijd al een plaaggeest geweest. Nu raakte hij al snel de paal en dwong Vaessen tot zijn zoveelste redding. Het ging gelijkop tot de 68e minuut. Een late tackle van Roel van de Sande op de benen van Cas Peters leverde hem een rode kaart op.

RKC speelde daarna alleen nog op de counter. Dat leverde niets op omdat het aan een goede eindpass ontbrak. Verdedigend konden de Waalwijkers op hun doelman blijven vertrouwen. Die pakte nog maar een keer een schot van Peters, zodat RKC het seizoen winnend af kon sluiten.