Volledig scherm
Peter van den Berg tijdens zijn laatste wedstrijd voor RKC tegen Go Ahead in Deventer. © Proshots

RKC-trainer kreeg bezoek van de directeur: 'Zoiets doe je niet met een telefoontje af'

Algemeen directeur Frank van Mosselveld reed zaterdagmorgen zelf naar Empel om trainer Peter van den Berg op de hoogte te stellen van zijn ontslag bij RKC Waalwijk. ,,Ik hecht veel waarde aan de relatie met mijn werknemers. Zoiets doe je niet met een telefoontje af. In een moeilijke tijd heeft hij ook veel voor RKC betekend", zo verklaarde de directeur.

Maar in Waalwijk geloofden ze er niet meer in dat Van den Berg de boel nog op de rails zou krijgen. De druppel was eigenlijk de 1-3 thuisnederlaag tegen Volendam. In de tweede helft van dat duel volgde de bevestiging dat de chemie tussen de trainer en zijn spelersgroep was uitgewerkt.

Het zat niet goed

,,Je vangt wel eens wat op. Maar als directeur geef je je ogen ook zelf goed de kost", zei Van Mosselveld. ,,Aan die wedstrijd kon je aflezen dat het helemaal niet goed zat." De jonge directeur overlegde daarop met de Raad van Commissarissen. Ook als RKC afgelopen vrijdag gewonnen zou hebben van Go Ahead, zou RKC de samenwerking beëindigd hebben. Het laatste duel met Van den Berg op de bank eindigde uiteindelijk in een 0-0 gelijkspel.

,,De resultaten stroken niet met de ambities van RKC", zo vervolgde Van Mosselveld. ,,We zijn met deze beslissing zeker niet over een nacht ijs gegaan. De grote vraag was: gaat hij het nog omkeren? Wij kwamen tot de conclusie van niet. Dan staat het belang van de club voorop. Maar iedereen is net zo verantwoordelijk voor zijn ontslag."

Quote

Iedereen is net zo verantwoor­de­lijk voor zijn ontslag.

Frank van Mosselveld

Van den Berg volgde twee jaar geleden Martin Koopman op bij RKC, die na een gesprek met toenmalig directeur Remco Oversier besloot de samenwerking stop te zetten. De eerste maanden presteerde hij heel aardig met de jonge ploeg. Het afgelopen seizoen haalde hij met RKC op de valreep de play-offs, waarin de ploeg thuis kansloos verloor van Emmen. 

Toch lag het breekpunt al in dat vorige seizoen, in de winterstop. De Waalwijkse club trok met Evander Sno en Vlatko Lazic twee ervaren spelers aan. De sportieve lat werd hoger gelegd. Van den Berg had het moeilijke met die mix van jonge en meer ervaren spelers en de nieuwe hierarchie die in de spelersgroep ontstond. Oversier heeft later wel eens toegegeven dat het misschien toch niet zo handig was geweest om spelers te halen die de structuur veranderden.

Volledig scherm
RKC speler Mohamed Amin Mezghrani (l) met GA Eagles speler Pieter Langedijk (r). © pro shots

Conflicten waren niet van de lucht. Zo botste Van den Berg, net nadat zijn contract met een jaar was verlengd, met aanvoerder Steef Nieuwendaal die namens de spelers de onvrede had uitgesproken over de voorkeursbehandeling van enkele spelers binnen de selectie. Topschutter Pieter Langendijk werd na een woordenwisseling op de training zelfs even uit de selectie verwijderd. 

De speelstijl met vijf verdedigers, die Van den Berg aan het begin van het seizoen introduceerde, zag het gros van de selectie niet zag zitten. Hij kon op dat moment weinig anders, want RKC had nog niet de buitenspelers aangetrokken die hij voor een ander systeem nodig had. Toch leidde die periode en het gesteggel over de speelwijze tot een grote verwijdering tussen de coach en zijn spelers. Met uiteindelijk diens ontslag als gevolg.

Nog geen plan B

,,We gaan de zaak met Van den Berg op een nette manier financieel afwikkelen", aldus Van Mosselveld. ,,We zullen alle verplichtingen ten opzichte van hem nakomen. We hebben nog geen plan B. Daar gaan we ons de komende dagen over buigen. Het profiel van de nieuwe trainer? Het moet iemand zijn die erin slaagt het plezier in de spelersgroep weer terug te brengen. RKC is zich op alle vlakken aan het ontwikkelen. Het eerste elftal is het uithangbord. Daar past geen vijftiende plek bij. Met deze ingreep proberen we het voor elkaar te krijgen dat we toch nog de play-offs halen."

Van Mosselveld kan niet de garantie geven dat er voor 2 januari, als RKC begint aan de voorbereiding op de tweede competitiehelft, een nieuwe trainer voor de groep staat. Die moet er zeker komen. De assistenten Regillio Vrede en Erwin van Breugel beschikken niet over de vereiste papieren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. RKC legt Jong Ajax na perfecte eerste helft op de pijnbank: 4-1

    RKC legt Jong Ajax na perfecte eerste helft op de pijnbank: 4-1

    RKC Waalwijk heeft zich vrijdagavond voor eigen publiek van zijn beste kant laten zien. In het Mandemakers Stadion versloeg de ploeg van trainer Fred Grim Jong Ajax na een nagenoeg perfecte eerste helft met 4-1. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor de nieuwelingen Sylla Sow en Stijn Spierings. Sow, overgekomen van FC Utrecht, scoorde twee keer. De zeer sterk spelende Spierings, die bij Sparta werd weggeplukt, schoot één keer raak.