Marcel Brands (l) tijdens de RKCollege Tour in gesprek met algemeen directeur Frank van Mosselveld en commercieel directeur Willem van der Linden van RKC Waalwijk.
Volledig scherm
Marcel Brands (l) tijdens de RKCollege Tour in gesprek met algemeen directeur Frank van Mosselveld en commercieel directeur Willem van der Linden van RKC Waalwijk. © BD

RKC Waalwijk kan aankloppen bij Everton

RKC Waalwijk kan in een zoektocht naar nieuwe spelers op de steun van Marcel Brands, director of football van Everton, rekenen. Dat verklaarde de voormalig speler en technisch directeur van de Waalwijkse club aan het einde van de RKCollege Tour. 

Om het contact met de supporters en sponsors in stand te houden startte RKC een maand geleden het online uitzenden van zelf gemaakte interviews. Van der Linden voelde in de eerste uitzending Bayer Leverkusen-trainer Peter Bosz aan de tand. Bij het gesprek met Brands kreeg hij steun van Van Mosselveld. 

Brands begon met te verklaren dat het KNVB-besloot over de voetbalcompetitie de ‘beste weg was voor RKC om in de eredivisie te blijven'.  Hij sprak er geen oordeel over uit, maar was er wel blij mee. Voor de rest keek hij vanuit Liverpool met een jaloerse blik naar Nederland.

Corona

,,Daar zijn ze al veel verder", doelde hij onder meer op de mogelijkheden om weer te sporten. Zijn club Everton kan mogelijk half volgende week in kleine groepjes de trainingsarbeid hervatten. Twee keer per week worden de spelers op corona getest. Als het goed gaat kan mogelijk half juni de competitie beginnen. ,,Mogelijk met wedstrijden zonder publiek in neutrale stadions", zei Brands. ,,Wij moeten de derby tegen Liverpool nog spelen. Dan is het moeilijk om de mensen bij het stadion weg te houden. Dat probleem heb je niet als je bijvoorbeeld op vijf uur rijden in Southampton gaat spelen.”

Kean

Everton kwam een paar weken geleden in het nieuws omdat een van de spelers een lockdown-party had gegeven. Het betrof het 19-jarige talent Moise Kean. ,,De jongen woont alleen in Engeland. Dan ga je zaken missen. Daarom had hij wat mensen thuis uitgenodigd. Wij hebben bij Everton de spelers nu verdeeld over de staf. Elke coach heeft drie, vier spelers onder zijn hoede.”

Vragen over hoe hij de crisis bij zijn vorige werkgever PSV had ervaren ontweek Brands handig. ,,Het doet pijn als het niet goed gaat", zei de geboren Bosschenaar, die nog veel contact heeft met Toon Gerbrands en zijn opvolger John de Jong. ,,Bij clubs heb je nou eenmaal te maken met een golfbeweging. PSV heeft met Roger Schmidt een heel goede trainer aangesteld.”