Melle Meulensteen is een van de veertien spelers met een doorlopend contract bij RKC Waalwijk. Daar weten ook vier beloften dat ze doorgaan.
Volledig scherm
Melle Meulensteen is een van de veertien spelers met een doorlopend contract bij RKC Waalwijk. Daar weten ook vier beloften dat ze doorgaan. © BSR/SOCCRATES

RKC Waalwijk vermindert aantal selectiespelers

RKC Waalwijk werkt het komende seizoen met een tiental spelers minder dan in het afgelopen jaar het geval was. De aparte beloften-selectie, die 14 spelers telde, komt te vervallen. Daarvoor in de plaats komt een grote selectie van 34 of 35 spelers. 

Het afgelopen jaar had de Waalwijkse club 30 A-selectiespelers onder contract. ,,Dat kwam mede door de plotse promotie naar de eredivisie", zegt algemeen directeur Frank van Mosselveld van RKC. ,,Voor het komende seizoen willen we alle posities dubbel bezet hebben. Daarnaast voegen we voor elke positie een talentvolle, jongere speler aan de selectie toe.”

Dat RKC met acht of negen spelers minder gaat werken heeft volgens Van Mosselveld weinig met de corona-crisis te maken. ,,Wij kiezen voor een efficiëntere manier van werken. Heracles dient als voorbeeld. Daar gaat het op dezelfde manier. Dat wordt er als heel prettig ervaren. Het is een keuze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Volgens Van Mosselveld is het elke zomer al de afweging of RKC opteert voor twee elftallen of voor een grote selectie. ,,In werkwijze is er niet eens zo'n groot verschil. Elke speler volgt toch een eigen, individueel programma. De technische staf kan per training bepalen welke spelers daarvoor uitgenodigd worden. Ook jonge spelers kunnen zo ervaring opdoen.”

Voor het komende seizoen heeft RKC al veertien contractspelers vast liggen. Van de beloften komen daar zeker Luuk Wouters, Teun van Grunsven, David Min en Sebbe Augustijns bij. Over rechtsback Nigel Langras is nog geen beslissing genomen. Deze week praat RKC met de spelers die een aflopend contract hebben. Mogelijk probeert de Waalwijkse club met de clubs van een paar spelers die gehuurd zijn nieuwe overeenkomsten af te sluiten. Voor de resterende tien tot twaalf posities moet de club de markt op. 

,,Ik ben blij dat we in deze situatie door het grote aantal aflopende contracten zo flexibel kunnen zijn", zegt Van Mosselveld. ,,We kunnen kijken wat de effecten van de corona-crisis voor onze begroting zijn. De kosten zijn beheersbaar. Het is bovendien een kans  om de selectie op een paar plekken kwalitatief echt flink te versterken.”

In normale omstandigheden moesten de clubs voor half juni hun begroting voor het nieuwe seizoen bij de KNVB indienen. De voetbalbond heeft ze nu tot nader order uitstel gegeven voor die verplichting. 

Op sportief gebied haalde de KNVB een streep door de competitie voor tweede elftallen die maandag als vaste speeldag had. RKC inventariseert  momenteel met een paar clubs of het mogelijk is zelf zo'n competitie op poten te zetten. ,,Het is belangrijk dat zoveel mogelijk spelers van de selectie en de talenten speelminuten kunnen maken", zegt Van Mosselveld. ,,Dat zien gelukkig een hoop clubs in. De kans is groot dat er zo'n onderlinge competitie komt.”

RKC Waalwijk, spelers komend seizoen: Etienne Vaessen, Juriën Gaari, Melle Meulensteen, Lars Nieuwkoop, Daan Rienstra, Anas Tahiri, Richard van der Venne, Nando Nöstlinger, Lennerd Daneels, Sylla Sow, Mario Bilate, Nikky Baggerman, Mourad el Haddouti, Said Bakkari, Luuk Wouters, Teun van Grunsven, David Min, Sebbe Augustijns.