Algemeen directeur Frank van Mosselveld van RKC Waalwijk wil nog niet denken aan een jaar of meer voetbal zonder pubiek.
Volledig scherm
Algemeen directeur Frank van Mosselveld van RKC Waalwijk wil nog niet denken aan een jaar of meer voetbal zonder pubiek. © BD

RKC wil niet denken aan jaar of langer voetbal zonder publiek

Het is niet vreemd dat RKC Waalwijk, dat op een bizarre manier naar de eredivisie promoveerde en zich op nog apartere manier op het hoogste niveau handhaafde,  niet aan doemdenken doet. De brief van minister van volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer zorgde er niet voor paniek. 

Uit die brief valt af te leiden dat het wel een jaar of langer kan duren voor er weer in volle stadions gevoetbald kan worden. Algemeen directeur Frank van Mosselveld van RKC denkt dat het onmogelijk is al zover vooruit te kijken. ,,Het is nu 7 mei. Bij de bestrijding van dit virus gaat alles stap voor stap. Twee weken geleden waren we al blij dat we met tweetallen voorzichtig de training weer op konden pakken. Dat had niemand voorzien. Kijk eens hoever we nu alweer zijn.”

De Jonge schrijft in de brief dat grote evenementen, waartoe voetbalwedstrijden gerekend worden, pas weer mogelijk zijn als er een vaccin is tegen het corona-virus. ,,Ik ben geen viroloog. Ik ga niet roepen dat er al veel sneller een vaccin is. Maar iedereen snapt de economische belangen. De hele wereld is er mee bezig. Het heeft mondiaal de hoogste prioriteit.”

Blijft staan dat een jaar of langer voetbal zonder publiek fataal zal zijn voor RKC. ,,Voor de hele branche betaald voetbal", vult Van Mosselveld aan. ,,Het geldt eigenlijk voor elk bedrijf dat een jaar of langer niet op een normale manier kan werken. De overheid zal zich bewust zijn van de belangen van aanwezigheid van publiek bij voetbalwedstrijden. Er zullen vast manieren gevonden worden om dat toch mogelijk te maken.”

De algemeen directeur van de ontsnappingskunstenaars uit Waalwijk ziet het dus niet al te somber in. In de wetenschap dat er ook voor RKC Waalwijk weinig toekomst is als de club over een hele lange periode inkomsten uit horeca, sponsoring en ticketing zou moeten missen. Dan praat je over bijna tweederde van het budget van de Waalwijkse club, een kleine vijf miljoen euro. ,,Ik heb er een hard hoofd in dat de branche dat zou overleven. Dan geldt ook nog eens: hoe groter het stadion en de club, hoe groter de problemen.”