Volledig scherm
FC Eindhoven-RKC © Pro Shots/Thomas Bakker

RKC wint na 11 jaar weer eens bij FC Eindhoven

VideoRKC Waalwijk wachtte al bijna acht jaar op een zege op FC Eindhoven. Omdat het er vrijdagavond in de Lichtstad eindelijk van kwam (1-3), hield RKC de thuisploeg van coach David Nascimento onderin de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie van zich af en sloot het weer aan in de strijd om de play-offplaatsen.

De uitgespeelde kansen waren schaars in het Jan Louwers Stadion. FC Eindhoven deelde de eerste speldenprikjes uit, maar het was Dylan Seys die voor RKC de openingstreffer op zijn schoen had. De door trainer Fred Grim in de spits geposteerde Belg miste echter oog in oog met de Eindhovense keeper Ruud Swinkels. Hij schoof de bal naast. Seys had niet veel later geluk dat scheidsrechter Alex Bos zijn kaarten op zak hield toen hij bij een omhaal Siebe Van Der Heyden in het gezicht raakte. RKC kreeg nog een tweede grote kans om op voorsprong te komen. Paul Quasten zag na 25 minuten spelen zijn afstandsschot via onderkant lat terug het veld in stuiten. In de rebound kon Seys zijn kopbal niet genoeg kracht bijzetten. RKC schoof steeds verder op richting het doel van FC Eindhoven. Alleen schatte Quasten toen een insteekpass van Collin Seedorf totaal verkeerd in. RKC-keeper Etienne Vaessen legde vervolgens de vrij doorgelopen Rodney Klooster neer. Vanaf elf meter faalde Branco van den Boomen niet: 1-0 voor thuisploeg FC Eindhoven na veertig minuten voetballen. Darren Maatsen maakte vanaf rechts nog voor rust de 1-1 via een harde schuiver. Gezien het spelbeeld een verdiende ruststand.

Vijf minuten na de onderbreking mochten de Waalwijkers van geluk spreken dat ze geen tweede penalty tegen kregen. Marcelo Lopes troefde Juriën Gaari af en werd door de uitgespeelde rechtsback opzichtig in de rug geduwd, maar Bos wuifde het weg. Nadat Vaessen een ziedend schot van Van den Boomen uit de doelmond ranselde, was het Maatsen die RKC heel sneaky van dichtbij op voorsprong zette: 1-2. Met een mooie hakballetje in het zestienmetergebied zette Maatsen ook nog de Noor Emil Hansson op het goede spoor om te scoren: 1-3.

Het betekende de eerste uitzege van RKC op FC Eindhovens sinds 12 oktober 2007. Matchwinnaar Maatsen was eerder dit seizoen al twee keer trefzeker in Eindhoven toen RKC in het KNVB-bekertoernooi stuntte tegen PSV (2-3 na verlenging). Dinsdagavond wacht de achtste finale uit bij FC Twente.

De reactie van Darren Maatsen: