Volledig scherm
Robby Ndefe tijdens de wedstrijd van RKC Waalwijk in april tegen Volendam. © Proshots

Robby Ndefe: 'RKC toonde weinig respect'

Robby Ndefe (22), inmiddels vertrokken, vindt dat hij weinig respectvol is behandeld door RKC Waalwijk. De club maakte bekend dat het jongere broertje van Gigli Ndefe vertrokken was. ,,Maar ik ben niet zomaar weggegaan. Daar is wel het nodige aan vooraf gegaan."

Als aanvaller maakte Robby Ndefe de overstap van Brabant United naar RKC. Daar werd de rechtspoot omgeschoold tot rechts- en linksback. Een kraakbeenblessure aan zijn knie leek hem lang buitenspel te zetten. Na een operatie revalideerde hij op eigen kosten in Antwerpen. Hij raakte snel fit. Trainer Hans de Koning deed al spoedig een beroep op hem om de geblesseerde Paul Quasten als linksback te vervangen.

Ndefe deed dat tot ieders tevredenheid. Na de uitwedstrijd tegen Telstar werd hem een gesprek over een contract in het vooruitzicht gesteld.  ,,Dat was op 11 mei. Mijn vader en mijn begeleider zijn naar Waalwijk gekomen om te praten over een voorstel. Maar ze kwamen voor niks, want er lag geen voorstel klaar. Dat getuigt van weinig respect", zegt Robby Ndefe. 

,,De hele vakantie-periode heb ik niets meer gehoord van RKC", zo vervolgt Robby Ndefe. ,,Een dag voor de voorbereiding kreeg een telefoontje van directeur Frank van Mosselveld. Of ik nog  naar de eerste training zou komen? Ik had me nooit bij de club afgemeld."

In Waalwijk hadden ze niet meer op Robby Ndefe gerekend. Er lag geen kleding voor hem klaar. Bij de voorstelling tijdens de open dag stond zijn naam niet op de lijst. Terwijl de speaker al aankondigde dat de technische staf het podium zou betreden, schoof elftalleider Robert Braber de speler naar voren. ,,De speaker veranderde snel zijn tekst. Maar het voelde toch behoorlijk ongemakkelijk."

Met interim-trainer Erwin van Breugel sprak Robby Ndefe over zijn situatie. ,,Die vond dat ik geduld moest hebben, rustig moest blijven en de voorbereiding af moest maken", zegt Ndefe. ,,Dan zou RKC wel verder kijken. Dat doe je met stage-spelers, maar niet met jongens die al een paar jaar bij de club zitten."

Een paar weken later werd Robby Ndefe op het kantoor van de nieuwe trainer Fred Grim ontboden. Daar kreeg hij te horen dat er geen contract voor hem in zat. Er was geen budget. Ndefe vindt het vreemd dat de trainer, die hij verder niets verwijt, als boodschapper moest fungeren. ,,Zo'n mededeling had Van Mosselveld moeten doen", aldus Robby Ndefe. ,,Dat er geen budget was is een slap excuus. Want daarna haalde RKC nog wel Hans Mulder en Ezra Walian binnen."

,,De trainer had nog wel gezegd dat er mogelijk in december ruimte zou zijn om mij een contract aan te bieden", zo vervolgt Ndefe. ,,Maar dan moest ik wel wedstrijden spelen. Voor de linksbackpositie zou Paul Quasten mijn concurrent zijn. Ik heb begrepen dat er nog een linksbenige verdediger bij komt. Dus voor hetzelfde geld is het in december weer niks."

Robby Ndefe nam het besluit te vertrekken. Een telefoontje van Frank van Mosselveld kon daar niets aan veranderen. ,,Ik ben altijd netjes geweest naar de mensen bij RKC toe. Goed gespeeld, niet beloond, zo denk ik nu terug. Ik ben 22 en als voetballer op amateurbasis afhankelijk geweest van mijn ouders. Het moet nu iets op gaan leveren. Ik heb keurig afscheid genomen en RKC laten weten dat ik mijn spullen weg zou halen uit het huis van de club waar ik woonde. Ik zal ook nog bij wedstrijden zijn om mijn broer te kunnen volgen. Ik ben niet kwaad, maar wel teleurgesteld."