Volledig scherm
Van Arnhem in duel met Arias. © Erwin Spek

Royaal verlies RKC stemt tot nadenken

Het is traditioneel dat RKC Waalwijk en FC Dordrecht elkaar in de oefencampagne treffen. Zaterdagmiddag gebeurde dat in het Riwal Hoogwerkers stadion in Dordrecht. Nog geen week voor de start van de competitie verloor RKC met 4-2.

RKC Waalwijk gebruikte het negende oefenduel om twee spelers te testen. Vahid Selimovic speelde links in de verdediging. Illies Bruylandts vormde samen met Roy Rudonja de tweemansaanval. Bij RKC ontbrak Roland Bergkamp wegens privé-omstandigheden was ook Nikki Baggerman er niet bij. 

Het nieuwe 5-3-2 systeem van de Waalwijkse club roept een week voor de start van de competitie alleen maar vraagtekens op. RKC kwam er aanvallend nauwelijks aan te pas, terwijl het verdedigend toch erg kwetsbaar bleek. Na achttien minuten profiteerde Terence Groothusen van een dekkingsfout. Hij kon de bal ongehinderd binnen schieten na een aanval over de rechterflank.

Goed doorjagen van Daan Rienstra leverde RKC een eerste kans op. De middenvelder stuitte echter op doelman Nick Wolters. Daarna duurde het lang voor RKC nog een keer dreigend in de buurt van het Dordtse doel kwam. Een kopbal van Roy Rudonja eindigde in een simpele prooi voor de keeper. De rust leek met 1-0 in te gaan, maar op de valreep sloeg Denis Mahmudov met een prachtige individuele actie toe. 

Uit de lucht

Na de pauze kwamen Mo Mezghrani en Johan Voskamp voor aanvoerder Jan Lammers en Rudonja in de ploeg. De laatste wissel rendeerde. Een voorzet van Quasten werd door Bruylandts in de voeten van de spits gelegd. Dan is het meestal wel raak. 

Het grootste gedeelte van de tweede helft speelde zich af in de buurt van het doel van RKC. Toch kwam de 3-1 van Clarence Bijl uit de lucht vallen. Die kopte een kwartier voor tijd een voorzet van Mailson Lima Duarte Lopes binnen. Twee minuten later was het opnieuw prijs. Nu werkte Bijl met de voet een voorzet vanaf links binnen. 

De doelpunten van Bijl hakten erin bij RKC. Selimovic kreeg na een overtreding uit frustratie geel. Niet alleen de proefspelers overtuigden niet. RKC beleefde een zwakke generale. Daar veranderde de late 4-2 van Noel de Graauw niets aan. 

Scoreverloop: 18. Groothusen 1-0, 45. Mahmudov 2-0, 55. Voskamp 2-1, 73. Bijl 3-1, 75. Bijl 4-1, 89. De Graauw 4-2.  Gele kaart: Selimovic (RKC).

Opstelling RKC: Vaessen; Ndefe, Van Weert, Lammers (46. Mezghrani), Selimovic, Quasten; Greene, Rienstra (70. De Graauw), Van Arnhem; Rudonja (46. Voskamp), Bruylandts (70. Hutten).

  1. RKC richt zich op, maar is niet bestand tegen Gudmundsson

    RKC richt zich op, maar is niet bestand tegen Gudmundsson

    In een schiettent is het rustiger dan vrijdagavond op De Herdgang, in het eerste kwartier voor de goal van RKC-keeper Etienne Vaessen. De kansen regen zich voor Jong PSV aaneen en een snelle 2-0 voorsprong was dan ook totaal geen verrassing. Met een assist op Marcel Ritzmaier en een benutte penalty was Albert Gudmundsson weer eens de meest waardevolle speler van het stel en Jong PSV zette ogenschijnlijk koers naar een grote zege. Donyell Malen kon met een volley de 3-0 net niet maken en het leek erop dat Jong PSV na een handsbal nog een penalty had verdiend.