Volledig scherm
© Peter van Gogh

Sparta-doelman Kortsmit sta-in-de-weg bij eerste verlies RKC

RKC is er niet in geslaagd zijn ongeslagen status te behouden. De ploeg van trainer Fred Grim kreeg in de tweede helft een hoop kansen. Een geniale Roy Kortsmit voorkwam echter keer op keer een Waalwijkse goal. Omdat Rayhi na 17 minuten wel het net vond, ging Sparta er met een 0-1 overwinning van door.

Het eerste kwartier speelde zich voornamelijk af op de helft van RKC. Via de opkomende Royston Drenthe probeerde Sparta gevaarlijk te worden, wat maar mondjesmaat lukte. RKC besloot dat het tijd werd om uit zijn schulp te kruipen en dat leverde in de 16de minuut een enorme kans op voor Ezra Walian. Door defensief geklungel wachtte hem een vrije doortocht richting keeper Roy Kortsmit. De Indonesiër schoot echter veel te gehaast op de vuisten van de doelman. Wat Walian naliet, deed Mohamed Rayhi wel. De door PSV opgeleide buitenspeler schoot van buiten de 16-meter hard raak: 0-1.

Onvriendelijk

Het was een doelpunt dat de wedstrijd na twintig minuten deed openbreken. Het werd harder en onvriendelijk. Vermeulen vond dat het tijd werd om Drenthe een halt toe te roepen. 

Nadat er een hele tijd vrijwel niets gebeurde was daar vlak voor rust ineens RKC. Na een goede actie en een geweldige pass van aanvoerder Vermeulen kreeg Bilate een niet te missen kans. De spits deed echter het onmogelijke en schoot de bal tegen Kortsmit op.

Het spelbeeld bleef in de tweede helft onveranderd. Sparta probeerde RKC, door in een hoger tempo te gaan voetballen, definitief over de knie te leggen. Kansen creëerde de Rotterdammers echter niet. RKC kon, omdat Bilate samen met drie Spartanen op een eiland verkeerde, daar niets tegenover zetten.

Onvoorspelbaar

Dat voetbal onvoorspelbaar is, bewees invaller Jari Koenraat. Na 60 minuten zorgde hij voor het eerste bedrijf van RKC op Spartaans grondgebied. Het leverde, na een goede actie, de ingevallen linksbuiten een strafschop op. Aanvoerder Kevin Vermeulen liet het echter na om RKC naast Sparta te zetten: Kortsmit stopte de penalty. Het was al het derde een-op-een-moment met een RKC’er waarin de doelman als winnaar uit de strijd kwam.

Aan de hand van Koenraad leefde RKC verder op. Na een geweldige actie besloot de buitenspeler uit Loon op Zand Kortsmit zelf te testen. Die leek eindelijk te bezwijken, de lat hield hem echter een handje. Tien minuten later leek Koenraad alsnog te krijgen waar hij recht op heeft. Het been van ex-Willem II’er Dries Wuytens voorkwam echter dat RKC langszij kwam.

RKC bleef maar aandringen. In de 88stee minuut schoot Kevin Vermeulen de bal hard en zuiver richting de kruising. Een zwevende Kortsmit ranselde echter met een ongelofelijke reflex de bal uit de kruising. In de extra tijd probeerde Hansson het nog met een afstandsschot. Opnieuw was het echter Kortsmit die in de weg stond. Het leverde zijn ploeg drie gestolen drie punten op.