Volledig scherm
Mario Bilate, die thuis scoorde voor RKC tegen Excelsior, is een van de negen spelers die iets met Rotterdam hebben. © BSR Agency

Thuis of uit spelen maakt RKC weinig uit

Terwijl bij Excelsior de spanning voelbaar is, werkt RKC Waalwijk in alle rust toe naar de tweede wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs. De ploeg van trainer Fred Grim verdedigt woensdagavond op Woudenstein tegen de Rotterdamse club een 2-1 voorsprong. 

Voor veranderingen in de opstelling is weinig reden. RKC benadert dit seizoen thuis- en uitwedstrijden op dezelfde manier. In de competitie leverde dat zowel thuis als uit negen overwinningen op. De ploeg speelde thuis alleen wat vaker gelijk. Maar in de beker klopten de Waalwijkers het eerste team van PSV in de beker. Een beter bewijs is er niet dat er uit ook veel mogelijk is. 

De enige tegenvaller is de blessure die tweede doelman Kees Heemskerk in de aanloop naar het eerste halve finaleduel opliep. Een scheurtje in zijn enkelband houdt hem ook woensdag buiten de selectie. Verder is de selectie van de Waalwijkers aan het einde van het seizoen topfit. Dat bleek ook wel bij de invalbeurten van bijvoorbeeld Darren Maatsen en Sylla Sow in het thuisduel. 

Verleden bij Excelsior

Maatsen is een van de vijf spelers bij RKC die een verleden heeft bij Excelsior. Rechtsback Jurien Gaari maakte er twee jaar deel uit van de jeugdopleiding. Henrico Drost, Kevin Vermeulen en Roland Bergkamp voetbalden bij de Kralingers in het eerste elftal. 

Daarnaast zijn er nog  vier spelers die op een andere manier aan Rotterdam verbonden zijn. Mario Bilate woont er en speelde voor Sparta. Sparta is ook de club waar Stijn Spierings voor speelde voor hij in de winterstop naar RKC vertrok. Emil Hansson voetbalt in Waalwijk, maar is eigendom van Feyenoord. Dat is ook de club waar Daan Rienstra in de jeugd speelde nadat hij de overstap maakte van de Ajax-jeugd. 

De bekendste Brabander draagt het shirt van Excelsior. Voor Anouar Hadouir zijn de play-offs waarschijnlijk zijn laatste klus als betaald voetballer. De 36-jarige Bosschenaar maakte op 25 april bij het duel met ADO Den Haag voorlopig zijn laatste minuten. In de play-offs deed Ricardo Moniz nog geen beroep op hem.

Vermoedelijke opstelling RKC: Vaessen; Gaari, Meulensteen, Drost, Quasten; Rienstra, Spierings, Tahiri; Seys, Bilate, Hansson.