Volledig scherm
Ruud Berger liet dit seizoen zien dat hij in de eredivisie thuishoort. Maar hoe dan ook blijft hij RKC trouw. foto Aaron van Zandvoort/Pics United

Vader Berger zit in lastig parket

WAALWIJK - Ruud Berger, de middenvelder van RKC Waalwijk, heeft er een apart gevoel bij. In de finale van de play-offs moet hij het opnemen tegen De Graafschap, een club die door zijn vader Han Berger de laatste jaren weer op het juiste spoor is gezet.

Berger senior verliet de Achterhoekers een paar maanden geleden om als technisch directeur van de Australische voetbalbond aan de slag te gaan. "Mijn vader is momenteel even in Nederland. Ik zie hem dagelijks. Het is een lastige situatie voor hem. Mijn vader heeft een aardig verleden bij De Graafschap. Daar heeft hij wel gevoel bij. Hij ziet die club niet graag degraderen. Maar ik neem aan dat hij tijdens de play-offs toch partij kiest voor mij."


Het is niet de eerste keer dat de belangen van de beide Bergers haaks op elkaar staan. Drie jaar geleden speelde Ruud Berger nacompetitie met FC Zwolle. Ook toen kwam hij De Graafschap tegen, waar zijn vader nog werkzaam was. "We begonnen goed, kwamen met 2-0 voor in Doetinchem, maar verloren uiteindelijk met 3-2."

Berger maakte als voetballer van respectievelijk Cambuur, Emmen en Zwolle drie keer de nacompetitie oude stijl mee. Hij is nu toe aan zijn derde play-offs nieuwe stijl. Door blessures kwam hij niet in actie bij de wedstrijden die RKC twee jaar geleden degradatie en vorig jaar geen promotie opleverden. Succes heeft hij bij zijn eerste vijf deelnames dus nog niet gekend. "Het wordt hoog tijd dat dat gaat veranderen", zegt hij.

De vraag of RKC of De Graafschap het meest thuishoort in de eredivisie vindt hij lastig te beantwoorden. "De Graafschap is een fantastische club en trekt altijd veel supporters. In de tijd dat mijn vader er nog zat, ging ik er geregeld kijken. Maar ik moet natuurlijk zeggen dat RKC erin hoort. De club was jarenlang het opleidingsinstituut voor veel spelers, een stabiele factor in de eredivisie."

Om die reden ging de voetballer met een hoog verwachtingspatroon in Waalwijk aan de slag. De degradatie uit de eredivisie aan het einde van zijn tweede seizoen was een forse teleurstelling. Terug in de eerste divisie kreeg hij te maken met de ene na de andere blessure. Een gebroken sleutelbeen, een gebroken botje in de voet en twee spierscheuringen in zijn bovenbeen kostten hem een vol seizoen.

Met twaalf goals, een riant aantal voor een middenvelder, sloeg hij het afgelopen seizoen terug. "Ik had wat tijd nodig om weer in mijn ritme te komen. En natuurlijk was het ook wennen aan een nieuwe ploeg en aan een nieuwe trainer. Maar ik ben redelijk tevreden over hoe het gelopen is."


Berger liet zien dat hij eigenlijk in de eredivisie thuishoort. Toch zal hij RKC - waar hij ook de komende twee jaar nog onder contract staat - niet vragen om mee te werken aan een transfer indien de club niet zou promoveren. "Ik ben RKC veel dank verschuldigd. Ondanks al die blessures - ik twijfelde in die periode wel eens aan mijn lichaam - heeft de club mijn contract verlengd. Dat vertrouwen kan ik nu terugbetalen."


De vraag is of RKC - indien het niet promoveert - het salaris van bijvoorbeeld een Berger kan blijven betalen. Als de club in de eerste divisie blijft, zal er nogmaals flink gesnoeid worden in de begroting. Het zou dus wel eens een laatste reële kans op promotie kunnen zijn. "Als spelers beseffen we hoe belangrijk deze wedstrijden zijn voor de club", verklaart Berger. "Diezelfde druk ligt ook bij De Graafschap. Als speler moet je toch proberen je vooral te focussen op de wedstrijd."

Strijd zal volgens Berger het sleutelwoord zijn. "Het is lastig in te schatten hoe het zich dan verder voetballend ontwikkelt." Nuttige tips heeft hij van zijn vader niet gekregen. Ze hebben niet samen een sterkte-/zwakteanalyse van De Graafschap gemaakt. "We hebben maandag samen naar Cambuur - Zwolle gekeken. Hij kende niet meer alle spelers. Als je even weg bent uit Nederland ben je het zicht zo kwijt."

Berger senior is vandaag bij de wedstrijd in Waalwijk aanwezig. Daarna vertrekt hij snel weer naar Australië. "Ik ga er na de play-offs met mijn vriendin naar toe. Het schijnt er fantastisch te zijn."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement