Volledig scherm
Beeld uit het Rat Verlegh stadion. Bovenin het uitvak met RKC-supporters, daaronder het vak met kinderen. © PRO SHOTS

Waalwijker in hoger beroep vrijgesproken voor fakkel in supportersvak tijdens NAC-RKC

WAALWIJK - Eén van de twee jongens die in 2016 werden veroordeeld voor het gooien van een fakkel tijdens een wedstrijd van NAC tegen RKC is in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Bosch meent dat de nu 20-jarige voetbalsupporter uit Waalwijk daaraan geen schuld heeft.

De politierechter in Breda oordeelde in oktober 2016 dat de twee jongens samen schuldig waren aan het incident met een brandende fakkel tijdens de match NAC-RKC op 8 april van dat jaar.

Het brandende projectiel kwam vanuit het supportersvak van RKC terecht in het daaronder gelegen Vak I. Daar zitten vooral gezinnen. De gevolgen bleven toen beperkt tot schroeischade aan kleding.

Taakstraf

De Waalwijker kreeg een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij had naar eigen zeggen de fakkel bij de ingang van het stadion in zijn handen geduwd gekregen, onder zijn jas verstopt en meegenomen. In het supportersvak van RKC gaf hij de fakkel aan een supporter uit Nistelrode. Die stak de fakkel aan en wierp hem naar beneden. Dat kwam hem te staan op 120 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Advocaat Tom van Riel van de Waalwijkse jongen heeft met succes aangevoerd dat zijn cliënt juridisch niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gooien van de fakkel en hij dus ook geen ‘medepleger’ is. Het gerechtshof heeft geconcludeerd dat er bij de Waalwijker geen sprake was van enige opzet. En dat hij ook niet kon weten dat de jongen uit Nistelrode de fakkel zou aansteken en in het ondergelegen familievak zou gooien. Het hof heeft hem daarom integraal vrijgesproken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement