Bloemen langs de weg in Meijel waar de drie doden vielen.
Volledig scherm
Bloemen langs de weg in Meijel waar de drie doden vielen. © René Manders

15 maanden celstraf en 4 jaar rijontzegging voor doodrijden peuter Ize uit Heesch

* UPDATE 16.08 uur * HEESCH/DEN BOSCH - De 34-jarige man die de 2-jarige Ize en haar grootouders doodreed, heeft een celstraf van 15 maanden en 4 jaar rijontzegging gekregen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdagmiddag besloten. De uitspraak was 15 minuten uitgesteld omdat de advocaat van de verdachte later was. De verdachte zelf was ook niet aanwezig. Het Hof acht dood door schuld bewezen.

Het ongeluk gebeurde zondag 19 mei 2013 in een flauwe bocht aan de Heldensedijk Meijel. De verdachte zou met een te hoge snelheid de bocht zijn ingereden, zegt het Hof. Ook zou hij voor het fietspad hebben geremd en zou het voertuig hebben geslingerd. Het Hof stelt vast dat de bestuurder zich zeer onvoorzichtig heeft gedragen. Verweer van vrijspraak door de advocaat van de verdachte werd door de rechtbank verworpen.

Groot leed
Erik Derijks, de vader van Ize, is verrast door de hoogte van de celstraf. "Ik ben wel erg blij dat dood door schuld is bewezen. Dit geeft iets van geloof in de rechtsspraak." Ook aanwezige familie en nabestaanden reageerden zichtbaar geëmotioneerd en toonden tranen van opluchting. "Met het overlijden van de drie personen, is de nabestaanden zeer groot leed aan gedaan", zo meldde de rechter.

Getuigenverklaringen
Gerard Sta, de advocaat-generaal in deze zaak, is tevreden met de uitspraak: "Er wordt wel een paaltje geslagen, hoewel de zaak een trieste afloop kent." Daarmee doelt Sta op het wel meewegen van de getuigenverklaringen van tegenliggers op die weg.

Niet betrouwbaar
Eerder waren die verklaringen door de rechtbank nog ter zijde gelegd. De advocaat van de verdachte is daar juist verbaasd over. "Die getuigenverklaringen zijn eerder als 'niet betrouwbaar' beoordeeld door de rechtbank in Roermond. Het Hof ziet dat nu anders."

Het verschil zit hem er vooral in dat het hof nu uitgaat van een veel hogere snelheid. De 34-jarige bestuurder belandde door de hoge snelheid op de linker weghelft, stuurde terug, raakte de controle kwijt

Peuter
Zowel de opa (67) en oma (64) van Ize (2) als Ize zelf, die bij een van de grootouders op de fiets zat, overleden bij het ongeluk. Vorig jaar legde de rechtbank in Roermond de automobilist 120 uur werkstraf op. Het openbaar ministerie (OM) ging daartegen in hoger beroep.


Technisch onderzoek
Oud-verkeersspecialist van de politie Bertus Zuidema uitte eerder dit jaar forse kritiek op het technisch onderzoek naar het verkeersdrama. Hij was ervan overtuigd dat de Poolse chauffeur harder reed dan 100 km per uur.

Persraadsheer Patrick Hödl geeft een toelichting bij de uitspraak van het gerechtshof over het verkeersongeval in Meijel waarbij een opa, een oma en hun 2-jarige kleindochter om het leven kwamen.