Kunstenaar Wouter Corvers heeft gele bankjes neergezet op verschillende plekken in de stad.
Volledig scherm
Kunstenaar Wouter Corvers heeft gele bankjes neergezet op verschillende plekken in de stad. © copyright Marc Bolsius

2.05 meter lange Bosschenaar bedenkt ideale bankjes voor grote en kleine mensen

DEN BOSCH - In de wijk De Slagen in Den Bosch springen sinds kort vier gele bankjes in het oog. Niet perse vanwege de kleur, maar doordat deze variëren in hoogte en zijn geplaatst op een ongelijke ondergrond: van het talud langs de Bruistensingel tot op de oever aan de Sint Teunislaan.

Het idee is afkomstig van Bosschenaar Wouter Corvers. De 2.05 meter lange ontwerper van publieke ruimte ergert zich al jaren aan de standaardmaten waarmee de openbare ruimte is ingedeeld. Of hij nu voor de pinautomaat, een schilderij of een frisdrankautomaat staat, overal zit zijn lengte hem in de weg.

,,We hebben allerlei soorten mensen, van klein naar groot, maar de diversiteit ontbreekt op openbare plekken", zegt de 26-jarige Corvers. Hij is naar eigen zeggen vaak de pineut, omdat bij het inrichten van de openbare ruimte wordt uitgegaan van de gemiddelde lengte (1.77 meter) van de Nederlander.

Ideale zithouding

Voor zijn afstudeerproject aan de Design Academie in Eindhoven ging hij op zoek naar een oplossing. Met een soort guerrilla-actie plaatste hij vier rechte bankjes op schuine plekken in de wijk De Slagen en drie op het terrein van Minitopia, het onderzoekslab voor andere woonvormen. De bankjes bieden door het hoogteverschil van de ondergrond de ideale zithouding voor zowel kleine als lange mensen.

Corvers, die de bankjes zonder toestemming van de gemeente plaatste, heeft te horen gekregen dat ze voorlopig mogen blijven staan. ,,Het leek mij een geschikte manier op de aandacht te trekken door ze op willekeurige plekken neer te zetten."