Volledig scherm
Lien Jonkhout, wethouder Jeroen Weijers en wijkmanager Paul Hilgers trekken aan het touw waarmee het straatnaambord Aartshertogenpas wordt onthuld. © Paul Roovers

Aartshertogenpark, heerlijke speel- en ontmoetingsplek Den Bosch

DEN BOSCH - Waar enkele jaren geleden nog duizenden auto's per etmaal reden, is sinds zondag officieel een wijkspeelplaats: het Aartshertogenpark.

Het asfalt waarover de voertuigen denderden ligt er nog steeds. Dat weghalen alleen al zou zo'n drie ton hebben gekost. Ontwerper Ruben Blok van de gemeente legde er juist een strook rood asfalt overheen en maakte zo een heuse, uitgerekte atletiekbaan.

Wethouder Jeroen Weijers en wijkmanager Paul Hilgers onthulden met mevrouw Lien Jonkhout-Van de Ven het straatnaambordje. Wijers en Hilgers benadrukten dat het vooral dankzij de buurtbewoners zelf is, dat er zo'n mooi speelterrein is: "Want als er goede ideeën zijn, dan is er altijd wel geld te vinden."

Saskia Koevoets was een van de moeders die de kar trok. Zij is er blij met het speelterrein dat inmiddels ook gebruikers uit de verre omgeving trekt. "We wilden geen high-tech speelterrein, maar vooral iets dat een logische verbinding moest zijn tussen de woningen en Sportiom en de Vliert verderop: sport, spel en gezondheid waren voor ons belangrijke thema's. Er is heel goed naar ons geluisterd door de gemeente", blikt ze tevreden terug.

Tevreden is ook Lien Jonkhout, die al 48 jaar aan dit stuk van de Aartshertogenlaan woont. Ze weet nog goed dat zij en haar man wel eens hebben overwogen om te verhuizen vanwege het vele verkeer en de verontreinigde lucht. Nu is ze blij dat ze er woont, tussen al die gezinnen met jonge kinderen die ook bij haar kind aan huis zijn. "Ik ben dan nu wel hulpbehoevend, maar zeer tevreden dat ik hier nog mag wonen. En zolang ik het kan blijf ik hier."

Aan de rand van de speelplek, bij de oude voetgangerstunnel, is ook een pluktuin aangelegd. Met fruitbomen en kruiden, maar die laatste zijn per ongeluk bij de eerste maaibeurt alweer derdwenen. Zondag konden buurtbewoners er zaden en stekjes krijgen om in hun eigen tuintjes groenten te kweken.

Volledig scherm
© Paul Roovers
Volledig scherm
De rode sintelbaan omgeeft het speelterrein met zand, schommel, klimbomen en een omheind sportveld. © Paul Roovers
Volledig scherm
Buurtbewoners, jong en oud, konden zondag in de pluktuin stekjes en zaadjes krijgen om in hun eigen tuin groenten te kweken. Op de achtergrond enkele van de fruitbomen. © Paul Roovers