Volledig scherm
De windmolen bij Treurenburg richting Engelen © Marc Bolsius

Actiecomité wil ook de andere drie windmolens in Den Bosch van tafel: 'veiligheids- en gezondheidsrisico's'

UPDATEDEN BOSCH - Zowel het actiecomité Windpark Rietvelden NEE als Raedthuys Energie gaan in hoger beroep in de strijd om het windmolenpark. Eerder zette de rechter een streep door één van de vier molens. Tegenstanders willen ook de andere drie geplande windmolens van tafel, terwijl de voorstanders hoop houden er vier te kunnen bouwen.

Het actiecomité stelt dat de overige drie turbines 'nog steeds een veiligheids- en gezondheidsrisico’s vormen voor bewoners van Engelen, De Vutter en De Kruiskamp'. Raedthuys Pure Energie, houder van de vergunning, noemt echter 'elke windmolen cruciaal voor de energietransitie'. Daarmee zal de zaak nu voorkomen bij de Raad van State.

Verrommeling

Op 5 maart oordeelde de rechter dat één van de geplande molens, die aan de Gemaalweg 'geen onderdeel uitmaakt van een cluster'. De ander drie windmolens staan gepland op industrieterrein Rietvelden. ,,De windmolens op De Rietvelden komen te staan in één soort gebied, een industrieterrein, op minder dan 500 meter afstand van elkaar zonder tussenliggende barrières. Dat is anders voor de turbine aan de Gemaalweg. Deze komt op een afstand van ruim 100 meter van de andere turbines, aan de andere kant van de Dieze en de A59. Tot slot komt deze windturbinen ook in een wezenlijk ander gebied te staan, een natuurgebied in plaats van een bedrijventerrein." Al deze punten maken dat de rechter niet kon spreken over een cluster, maar over een losse windmolen. Deze zijn in principe weer niet toegestaan van de provincie, om verrommeling tegen te gaan.

Directeur wind van Raedthuys Pure Energie, Arthur Vermeulen, stelt echter dat 'de provincie deze regels zelf anders uitlegt'. ,,Daarom willen we ook een uitspraak van de Raad van State." De andere drie windmolens worden wel gewoon gebouwd als de molen aan de Gemaalwerg er niet mag komen, stelt Vermeulen. Het actiecomité denkt dat de zaak alsnog te kunnen winnen omdat de effecten van de windturbines 'nog steeds zeer ondoorzichtig zijn'. Daarnaast wordt in het vonnis 'onvoldoende ingegaan op de onderzoeken uit het buitenland welke door het actiecomité zijn aangedragen, waarin recente resultaten gezondheidsschade niet uitsluiten'.

Wanneer de zaak voorkomt, is niet bekend. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement