Volledig scherm
Een hennepkwekerij. Foto ter illustratie. © Brigit Groeneveld

Agent tipte kennis over inval in hennepkwekerij: vijf maanden cel

UPDATETILBURG - Een voormalig hoofdagent van de politie is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel. Hij wist dat collega's een inval voorbereidden in een hennepkwekerij in Tilburg en tipte de kweker daarover. 

De agent van politieregio Zeeland-West Brabant werd in 2013 veroordeeld tot een jaar cel, ook wegens corruptie. Hij zou in september 2011 geld en cadeaus hebben gevraagd, als tegenprestatie voor tips. Maar in hoger beroep is hij van dat laatste feit vrijgesproken omdat er niet genoeg bewijs voor is. 

Het hof in Den Bosch rekent het de 54-jarige oud-agent wel zwaar aan dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Hij heeft de opsporing belemmerd, door een kennis te tippen over de inval die op handen was. Ook is bewezen dat hij ten onrecht een wapen in zijn bezit had. 

De ex-agent liet direct na de uitspraak weten dat hij in cassatie gaat. Dit betekent dat hij naar de Hoge Raad stapt om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het hof. ,,Ik pik dit niet en ga zorgen dat de onderste steen boven komt."

De rechtbank van Breda veroordeelde hem eind 2013 tot een jaar cel, waar justitie een half jaar had geëist. De rechter stelde destijds dat de Tilburgse agent een etentje en geld had aangenomen in ruil voor de tip over een kwekerij. Dat valt volgens het gerechtshof niet te bewijzen. Wel veroordeelt ze hem voor het bezit van een nepwapen. ,,Een aansteker, gewonnen op de kermis", zei de ex-agent daar eerder over.

'Dringend opruimen'

Agenten vlogen op de ochtend van 21 september 2011 met een helikopter over het huis waar de kwekerij zou staan. Op warmtebeelden zagen ze dat het binnen opmerkelijk veel warmer was dan in andere huizen in de straat. Zij vermeldden dat in het computersysteem van de politie, zodat collega's daar eens binnen konden kijken. De nu veroordeelde agent zou in september hebben verteld dat de kennis zijn huis 'dringend moest opruimen' en dat het urgent was. 

Maand minder

De rechter vond dat de oud-agent eigenlijk een halfjaar de cel in moest, maar omdat de zaak bijzonder lang duurde is er één maand vanaf gehaald. 

De kennis met de hennepkwekerij is veroordeeld tot zes maanden cel, voor het telen van hennep en verboden wapenbezit. Een andere betrokkene kreeg drie maanden cel. Twee andere mannen die bij de zaak betrokken waren, kregen een werkstraf van 240 uur, plus een celstraf die gelijk is aan het aantal dagen dat ze al in voorarrest hebben gezeten. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.