Volledig scherm
AgriFood Capital vroeg geld voor onder meer proeftuin Agro As de Peel. © Maarten van den Hurk / BD

AgriFood Capital grijpt naast miljoenen van Rijk

DEN BOSCH - AgriFood Capital kan voorlopig fluiten naar miljoenen uit Den Haag. De organisatie slaagt er niet in bijna 25 miljoen euro binnen te halen om de agrarische sector in Noordoost-Brabant beter, slimmer en gezonder te maken voor mens en dier. 

,,Dit is teleurstellend nieuws”, reageert Jack Mikkers. De burgemeester van Den Bosch en voorzitter van AgriFood Capital laat zich echter niet uit het veld slaan door de tegenvaller uit Den Haag. Hij gaat op zoek naar andere manieren om het doel te bereiken. 

AgriFood Capital beloofde zelf 52 miljoen euro bij te leggen als het Rijk over de brug zou komen met het geld uit de pot voor Regiodeals. Met het geld wilde ze onder meer een kenniscentrum voor innovatie in Oss van de grond krijgen. Daar moeten studenten van universiteiten en hogescholen samen met bedrijven werken aan nieuwe technologie. Het centrum kost twaalf miljoen euro.

Winnaars

 Het kabinet stelde 215 miljoen euro beschikbaar voor de zogenoemde Regiodeals. In totaal 88 initiatieven deden een gooi naar financiële steun, die uiteindelijk voor 12 winnende kandidaten was weggelegd. Onder de uitgekozen initiatieven: Parkstad Limburg, Foodvalley en Bodemdaling Groene Hart. 

AgriFood Capital is een samenwerkingsverband van bedrijven, kenniscentra en zeventien gemeenten in Noordoost-Brabant.