Volledig scherm
Moestuin voor de buurtbewoners bij de patio achter het Van Roosmalenplein. © Sandra Peerenboom

Akkoord tussen krakers en Zayaz over patio Van Roosmalenplein, onderzoek naar woningen

DEN BOSCH - Een dreigende ontruiming van de patio aan het Monseigneur van Roosmalenplein 32 is voorbij. Sterker nog, de krakers en woningcorporatie Zayaz hebben een intentie-overeenkomst gesloten om het terrein te herontwikkelen voor sociale woningbouw.

En daarmee komt een eind aan een periode waarin de krakers en de corporatie op gespannen voet met elkaar leefden. In maart vorig jaar kregen de krakers te horen dat ze het pand, waar ze toen al elf jaar woonden, binnen een paar dagen moesten verlaten. Volgens Zayaz was het pand te onveilig om nog te bewonen, zo bleek uit een bouwkundige inspectie. Vanuit de patio worden cursussen en workshops gegeven over tuinieren. De tuin rond het terrein is ingericht als stadsmoestuin, waar iedereen een tuintje kan aanleggen en workshops kan volgen. Ook is er een kindertuintjesclub. Met deze activiteiten maken de bewoners zich geliefd in de buurt. Uiteindelijk wisten de bewoners het 'acute gevaar' in de patio, gelegen achter de winkelstrip waarin onder meer Action en Marskramer zitten, weg te halen, waarna ze nog even mochten blijven. 

De afgelopen tijd zijn gesprekken gevoerd tussen Zayaz en de bewoners, verenigd in Boschgaard. Daarop is nu een intentie-overeenkomst getekend, waarin onderzocht wordt of er rond de negentien sociale huurwoningen kunnen komen op het terrein. Momenteel wonen er zeven mensen in de verouderde patio. ,,De bedoeling is dat het huizen worden voor zowel gezinnen als stelletjes", vertelt Meindert de Vries van Boschgaard. Of de patio zelf blijft staan, is daarbij nog de vraag. ,,We willen zoveel mogelijk recyclen en duurzaam bouwen. Maar de huidige patio is wel veel te klein voor negentien woningen. Hoe dat precies moet, gaan we nu bekijken." De bedoeling is dat nieuwe bewoners betrokken worden bij onder meer de stadsmoestuin. ,,Behoud van de tuin is voor ons dan ook essentieel. We hopen met nieuwe bewoners te komen tot een woongroep met een groot sociaal deel. We kijken of we de gebouwen in eigen beheer kunnen nemen en of we de nieuwe woningen (deels) zelf kunnen realiseren", aldus De Vries. De intentie is om zo ecologisch verantwoord mogelijk te gaan bouwen. 

Het komende half jaar zal het haalbaarheidsonderzoek plaatsvinden. Daarna zal pas meer bekend worden over de concrete plannen. 

  1. Wat zijn dat voor teksten?

    Wat zijn dat voor teksten?

    Di. 26 sept. De bedenkers hopen op een glimlach van voorbijgangers. En dat lijkt aardig te lukken bij Studio Reinoud en Jules, op de hoek van de Handelskade en de Zuid-Willemsvaart. Met kleine letters is op het raam te lezen dat we te maken hebben met grafisch ontwerpers, webbouwers en tekstschrijvers. Deze dertigers noemen zichzelf ook wel grapjassen. Voorbeelden daarvan plakken ze om de zoveel weken op de ruit. 'Absoluut geen kleurverschil' is daar sinds een paar dagen te lezen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.