Dansend op de paal probeerde Anne de misselijkheid door de klotsende golven en de pijnlijke rug van zich af te bewegen
Volledig scherm
Dansend op de paal probeerde Anne de misselijkheid door de klotsende golven en de pijnlijke rug van zich af te bewegen © Anne Lijdsman

Anne (31) staat 6 uur op een paal tegen lange wachtlijsten GGZ: 'Bij een beenbreuk wacht je ook geen half jaar op hulp'

DEN BOSCH - Zes uur lang stond ze op een paal van ongeveer twintig bij twintig centimeter in het Markermeer in Hoorn (Noord-Holland). Om aandacht te vragen en geld op te halen voor de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, deed de 31-jarige Anne Lijdsman zaterdag mee met de actie Last Man Standing.

,,Als je een been breekt zou niemand accepteren dat je zes maanden of één jaar op hulp moet wachten", stelt Anne. ,,Maar wanneer je psychisch ziek bent, duurt het vaak wel zo lang voordat je passende hulp krijgt. Ik weet zelf wat dit wachten inhoudt, en ook hoe het is om als vriendin vanaf de zijlijn toe te kijken."

Daarom deden Anne Lijdsman en haar vriendinnen Naomi van Liesthout en Floortje Bras mee aan de actie van MIND, een organisatie die informatie biedt, onderzoek doet, en actie voert rondom psychische problematiek. 

Quote

Als je een been breekt zou niemand accepteren dat je zes maanden of één jaar op hulp moet wachten.

Anne Lijdsman

In totaal beklommen 110 mensen de palen in het Markermeer. ,,Ik dacht: ik ben blij als ik het een half uur kan volhouden", vertelt Anne na. ,,Het waaide hard, het water was onstuimig en slechts heel af en toe liet de zon weten dat ze er nog was. Ik had geen besef van tijd." 

Misselijkheid
Al dansend op de paal probeerde Anne de misselijkheid door de klotsende golven en de pijnlijke rug van zich af te bewegen. ,,Vanaf vijf uur werd het echt zwaar. De laatste minuten waren emotioneel, een moment van bezinning. Ik dacht aan iedereen voor wie ik daar stond en waarom we hier stonden", vertelt Anne. Samen met vriendin Floortje heeft ze uiteindelijk zes uur op de paal gestaan. ,,Ik kan het nog steeds niet bevatten. Het was een bijzonder intense dag".

In totaal is er € 38.617,- opgehaald, zelf haalde Anne 188 euro op. ,,Met dit geld kunnen organisaties ondersteuning bieden aan mensen die op een wachtlijst staan." 

GGZ Nederland schrijft in een persbericht dat ze in haar plannen 'zoveel mogelijk aansluit' bij de initiatieven van organisaties zoals de patiëntenorganisatie MIND. 'GGZ Nederland ondersteunt de Last Man Standing actie van Mind het volgende naar aanleiding van de actie.

MIND is niet tevreden met de reactie en gaat met GGZ Nederland in gesprek om tot een meer concrete oplossing te komen.