Volledig scherm
© K Vdzandt

'Anoesjka' gekozen tot beste Oeteldonkse lied

DEN BOSCH - 'Anoesjka' van Spuit Elluf is gekozen tot het beste Oeteldonkse lied aller tijden. 'Blauw' van Vergimmes Mooi werd tweede en 'Ik kan munne mens niet veinden' van Sophie Peeters derde. Dat werd zaterdag bekend in een bomvol stadscafé De Basiliek.

Ruim 1100 Oeteldonkers brachten de afgelopen weken online hun stem uit op 384 Oeteldonkse liedjes. Daaruit kwam een lijst van 121(11x11) nummers die zaterdag te horen was in De Basiliek en op de lokale zander HTR uit Heusden. Het winnende nummer 'Anoesjka' werd op Kwèkfestijn van 1989 'slechts' vierde, maar groeide de afgelopen decennia uit tot een heuse Oeteldonkse klassieker, die nog elke carnaval volop te horen is in Oeteldonkse kroegen en nog steeds wordt gespeeld door de clubkes. Tekstschrijver Ruud van de Laar en zanger Steph Breukel van 'Anoesjka' namen de winnende trofee voor het beste Oeteldonkse nummer in ontvangst. Het nummer is gecomponeerd door Peter van Beijnum.

Danny en Wim van Nimwegen van hofleveracier Van Alles Wè, die met maar liefst 27 nummers in de lijst van 384 te kiezen nummers stonden, eindigden als elfde met 'Denk nie aan morgen' en kregen daarvoor een trofee. Gerard Claasen en Rob Weenink namen vorig jaar het initiatief voor de Oeteldonk Top 11x11. ,,We vroegen ons vorig jaar met carnaval af waarom er wel de Top 2000 aller tijden op het eind van het jaar is op Radio 2, maar nog geen jaarlijkse verkiezing van het beste Oeteldonkse carnavalslied. Want er zijn toch voldoende Oeteldonkse nummers om jaarlijks een lijst van samen te stellen", aldus Weenink. ,,Na een brainstormsessie met een aantal Oeteldonkers is Oeteldonk Top 11x11 geboren."

De organisatoren waren zaterdag na afloop van de prijsuitreiking uiterst content over de respons en belangstelling voor het evenement. ,,Het krijgt dan ook zeker een vervolg", aldus penningmeester Gerben Staring. ,,Misschien dat we de stemprocedure volgend jaar kunnen vereenvoudigen. Zodat nog meer Oeteldonkers hun favoriete nummer kunnen kiezen."

Volledig scherm
© K Vdzandt