Apothekers geven zware pijnstillers mee met vals recept; ook in Den Bosch
DEN BOSCH – Zware, verslavende pijnstillers zoals Oxycodon en Tramadol zijn eenvoudig te verkrijgen via een vals doktersrecept. Dit meldt en toont Radar in haar uitzending van dinsdagavond. Het programma ging langs bij meerdere apothekers, onder meer bij drie in Den Bosch, en kreeg daar pijnstillers mee.
Tramadol, een pijnstiller die populair is op de zwarte markt, kregen de programmamakers tien keer mee. Oxycodon, een pijnstiller die op de lijst van opiaten staat, werd vijf keer meegegeven.
De programmamakers hadden bewust een aantal fouten opgenomen in het recept, zoals een onjuiste of vreemde dosis en het niet uitschrijven van de aantallen. Ook klopte de handtekening niet met de naam van de huisarts. Het programma ging in totaal vijftien keer langs bij apotheken in Nederland. In de uitzending is te zien dat Radar Tramadol drie keer meekrijgt van apothekers in Den Bosch.
Af en toe werden er vragen gesteld bij het opmerkelijke recept en het feit dat de huisarts, noch de patiënt, bekend waren bij de apotheek, maar dit heeft geen enkele keer geleid tot weigering van het overhandigen van de medicijnen. Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, zegt daarover: ,,Bij een recept dat niet aan alle regels voldoet, van een onbekende voorschrijver en van een onbekende patiënt aan de balie, mogen de medicijnen niet meegegeven worden.“
Reacties
Politieke partijen D66, de VVD en de PVV hebben laten weten dat er snel maatregelen getroffen moeten worden. Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66: ,,De reportage laat zien dat dit wel heel makkelijk gaat en dat het systeem niet waterdicht is. Het roept bij mij de vraag op of dit het topje van de ijsberg is.” De KNMP en Zorgverzekeraars Nederland zeggen in een verklaring dat Radar laakbaar en buiten alle proporties gehandeld hebben. Zij zeggen dat Nederland een goed functionerend systeem heeft wat betreft patiënt veilige medicijnverstrekking, maar weigeren in te gaan op de inhoud van de reportage.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bouw van de gedraaide toren Upstairs in Paleiskwartier officieel van start
-
New Heroes staat aan de vooravond van twee helse Europacupduels
Om verder te gaan in de FIBA Europe Cup moet New Heroes woensdagavond thuis van het Israëlische Ironi Ness Ziona en volgende week uit van het Russische Avtodor Saratov winnen. -
Rellen buiten stadion FC Den Bosch: ME grijpt in tegen 50 Belgische hooligans, politie met vuurwerk bekogeld
DEN BOSCH - Zo'n vijftig voetbalsupporters uit België hebben vrijdagavond buiten stadion De Vliert in Den Bosch voor grote onrust gezorgd. De hooligans richtten onder andere vernielingen aan, bekogelden de politie met vuurwerk en sommigen van hen hadden drugs en bivakmutsen bij zich. Uiteindelijk zijn acht supporters aangehouden, laat de politie zaterdag weten. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Straatbeeld: Wie past de helm?
Do 15 nov. Met een suf ‘bouwvakker gezocht’ haal je als bouwbedrijf tegenwoordig niet meer voldoende personeel binnen. Daarvoor is iets meer creativiteit nodig. Aldus is daar het liefdesverhaaltje in de Karrenstraat, verdacht veel lijkend op dat sprookje met een verloren muiltje.
-
PREMIUMColumn
Past een hoop blik beter op het Sint-Janskerkhof dan een terrasje?
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.