Volledig scherm
Uit de reeks Zeldzame mensen, Sjo Pol en Marinus de Bresser. foto Toon Michiels.

Archief Toon Michiels naar Fotomuseum

DEN BOSCH - Het complete archief van fotograaf en vormgever Toon Michiels (1950-2015) is geschonken aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het archief bestaat uit 8300 negatieven en contactafdrukken, ruim 4000 dia's en circa 550 afdrukken in kleur en zwart wit. Daarnaast gaan ook zijn boeken, collages en agenda's naar het Fotomuseum.

Michiels werd in 1950 geboren in Boxtel brak door met de fotoserie Zeldzame Mensen in 1974. Die fotoserie in stemmig zwart wit over een bejaard echtpaar in een oude boerderij tussen Best en Liempde werd getoond in het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gelijknamige boek beleefde vijf herdrukken. Het Rijkmuseum kocht foto's uit de serie aan.

Michiels woonde in Den Bosch. Naast zijn werk als fotograaf  was hij actief als vormgever.  De laatste jaren had hij te kampen met zware depressies. Hij verhuisde naar Den Dungen waar hij in 2015 een einde aan zijn leven maakte. In 2015 toonde het Fotomuseum in Rotterdam nog zijn serie American Neon Signs by Day & Night, een fotoreportage die Michiels eind jaren zeventig in de Verenigde Staten maakte. Michiels had in 2015 ook een expositie van zijn werk op het fotofestival in het Franse Arles. 

Luïscius

Christien Bakx van Luïscius Antiquariaat in Den Bosch, een goede vriendin van Michiels, ontfermde zich na zijn dood over het archief.  Michiels gaf in zijn testament Bakx het beheer over het fotoarchief. Bakx: ,,Na zijn dood heb ik alle 180 dozen met foto's en negatieven leeggemaakt. Het Fotomuseum bood aan het archief over te nemen, zodat het goed bewaard kon worden. Daar voelde ik wel voor, Toon wilde ook graag dat zijn werk goed terecht zou komen."

Het museum zal de collectie verder gaan inventariseren  en digitaliseren. Bakx verwacht en hoopt dat het museum exposities en publicaties zal maken met het werk van de Brabantse fotograaf. ,,Er is nog heel veel werk dat nooit gepubliceerd is", aldus Bakx.  Bakx heeft ook de auteursrechten geschonken aan het museum in Rotterdam. ,,Er is wel de afspraak dat ik de rechten kan gebruiken als ik in de toekomst nog een publicatie wil maken over het werk van Michiels."  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement