Volledig scherm
Julien van Ostaaijen

'Arrestatie Sjef van Creij is een krachtige waarschuwing'

DEN BOSCH – De arrestatie van het Bossche raadslid Sjef van Creij (55) is een krachtig signaal dat het lekken van vertrouwelijke informatie absoluut niet getolereerd wordt. ,,Dit gaat ervoor zorgen dat er in de toekomst, zeker in dergelijke procedures, veel minder gelekt gaat worden”, vermoedt Julien van Ostaaijen, die als bestuurskundige is aangesloten bij de Universiteit van Tilburg.

De politie arresteerde vanochtend de 55-jarige Van Creij vanwege mogelijke betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van de nieuwe burgemeester in Den Bosch. Over het lek ontstond vorige maand grote ophef omdat deze krant veel details en de namen van sollicitanten had onthuld.

,,Dit is niet alleen een ernstige, maar ook een unieke zaak”, zegt Van Ostaaijen. ,,Het komt zelden voor dat er in een dergelijke procedure zoveel informatie gelekt wordt. Met deze arrestatie willen de autoriteiten duidelijk maken dat dit absoluut niet wordt toegestaan. En dat begrijp ik wel, want om zo gedetailleerd te lekken, in zo'n gevoelige zaak, dat gaat echt behoorlijk ver.”

Forse straf

Als fractievoorzitter van de lokale partij Gewoon Ge-DREVEN maakte Van Creij (55) deel uit van de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester selecteerde. ,,Voor hem is dit een buitengewoon vervelende zaak", zegt Van Opstaaijen.

,,Mocht hij schuldig worden bevonden, dan wacht hem wellicht een forsere straf. De rechter zal in zijn strafmaat rekening houden met de onrust die de publicaties hebben veroorzaakt, vermoed ik.”

Politieke loopbaan

Of dit gevolgen heeft voor de politieke loopbaan van Van Creij? Van Ostaaijen aarzelend: ,,Dat is lastig te zeggen. Dat ligt voor een groot deel aan de huidige reputatie van deze man. Als hij goed bij het volk en de gemeenteraad ligt, hoeft het niet per se over en uit te zijn.”

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!