Arriva wil vanaf 2018 geen cash meer op al haar voertuigen

DEN BOSCH - De meeste passagiers betalen in de bus niet meer met contant geld. Die conclusie zou je kunnen trekken na een avondje 'bussen' met de stadsbus in Den Bosch. De buschauffeurs van vervoersbedrijf Arriva accepteren vanaf deze maand 's avonds na zeven uur geen cash meer op de bus. Er is wel een pinautomaat in de bus aanwezig.

Volledig scherm
Na 19.00 uur kun je niet meer met cash betalen in de Bossche stadsbussen © Peter De Bruijn
Volledig scherm
De bussen staan klaar op het busstation in Den Bosch © Peter De Bruijn

Bijna alle dertig passagiers checken 's avonds in en uit met een OV-chipkaart. Mila pint in de bus. ,,Ik wist niet dat je in de Bossche stadsbussen 's avonds niet meer contant kunt betalen", zegt ze. ,,Ik begrijp dat er zo min mogelijk geld aan boord is. Als er geen bankbiljetten en munten in de bus zijn, is het minder aantrekkelijk om buschauffeurs te overvallen. Ik zie en lees geregeld iets op Facebook over overvallen en bedreigingen."

Het 'cashloos' betalen is een antwoord op een reeks overvallen in Den Bosch, Breda en Tilburg waar buschauffeurs van Arriva in 2016 mee te maken kregen. Precies een jaar geleden bijvoorbeeld, werd een buschauffeur bij De Bokkelaren in Den Bosch overvallen. Drie jongens van 15 en 16 jaar bedreigden hem met een mes en gingen er met de kassalade vandoor. De jongens zijn later aangehouden.

Arriva wil vanaf 2018 helemaal geen contant geld meer op al haar voertuigen; ook overdag niet. "De proef in de avonduren draait nu in 180 stadsbussen in Den Bosch, Tilburg en Breda", zegt woordvoerder Suzan van Beek van het vervoersbedrijf. "Mensen snappen dat we de veiligheid van onze chauffeurs en buspassagiers voorop willen stellen."

Maandag meer over de proef met cashloos betalen in het Brabants Dagblad (edities Den Bosch en Meierij)

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.